Вкарват експонатите от Ада тепе в… бивша сладкарница

Въпреки неколкократните протести, хълмът с най-старото известно златно находище в Европа, бе даден на канадците от „Дънди прешъс”

Бившата сладкарница в младежкия дом в Крумовград ще бъде превърната в изложбена зала, в която ще бъдат показани всички експонати от Ада тепе. „Проектантите от София вече са тук, на място, и работят“, съобщи крумовградският кмeт Себихан Мехмед пред krumovgrad-bg.com

Както „Десант” писа още преди години, хълмът с рудниците обаче, за съжаление, няма да остане за бъдещите поколения. Държавата го даде на концесия на канадската компания „Дънди прешъс“, която за няколко години ще го славни със земята, за да изгребе златните находища там.

Първият добив е факт от 3 юли 2018 г.

Срещу концесията на хълма край Крумовград, който доказано е най-старото известно златно находище в Европа, имаше неколкократни протести на местни жители, но въпреки това правителството сключи 30-годишен договор с канадците за експлоатацията на находището в Златния остров, както наричат тепето местните жители. При това – срещу мизерно концесионното възнаграждение, което “Дънди прешъс металс” ще изплаща на българската държава – едва 1,44%.

Все пак, под натиска на общественото недоволство, през 2011-2012 г. се наложи цялостно преразглеждане на проекта, като първоначалният вариант за цианидно излужване отпадна и се премина към класическото обогатяване – флотацията, за която концесионерът твърди, че няма екологични рискове.

Историците изтъкват, че животът на Ада тепе съществува от 3500 г. с някои прекъсвания. „Имало е рударство, имало е металургия, селище, свързано с рударството и светилище” – уточни преди време доц. д-р Христо Попов от Археологическия институт с музей при БАН

Самият рудник е експлоатиран е в продължение на повече от 600-700 г., като добитото злато е продавано по Северното Егейско крайбрежие, а сред най-големите клиенти на тракийските миньори от племето кикони били Микена и Троя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *