Водопад на Сътворението, Крумовград, Долна Кула

Водопадът на сътворението се намира в с. Долна кула (общ. Крумовград), махала Метла 2, една от четирите махали, простиращи се в живописна котловина.

Село Долна кула се намира на около 10 км от разклонението на Горна кула, което се намира на главния път Кърджали -Крумовград.

От град Крумовград водопадът е на 15 км, а от Кърджали на 50 км.

След като по главния път стигнете село Горна Кула, на разклона тръгвате надолу в посока село Златолист и карата само направо. По пътя ще видите голям железен мост водещ към село Златолист, но не се отклонявате по него а продължавате само направо.

Някъде към средата на пътя за водопада ще видите невероятните отвесни скали до село Долна Кула

По пътя до село Долна Кула ще срещнете множество чешмички с беседки, на които може да спрете и отпочинете.

По нататък, ще видите табели сочещи пътя за водопада, а в Wкрая на пътя ще стигнете до махала Метла 2 – последната на селото, където има обособено малко паркингче, на което да оставите автомобилите си.

От там до самия водопад ви очаква преход от около 500 м. началото на пътеката до водопада поставя голяма чешма, а оттам до крайната цел ви делят около 30 минути ходене пеша. Само трябва да следвате червените стрелки с надпис „Водопад“.

Пътеката към водопада е лека, което я прави подходяща както за възрастни, така и за деца. В началото има слабо качване на сипей, а малко преди финала леко кално слизане.

Не след дълго пред вас се открива гледка като от приказките – водопадът на Сътворението, чието пълноводие в момента вдъхва още по-голяма мощ и красота.

Той е средно висок – около 7-8 метра и мигновено привлича погледа с тюркоазените си води, които сливайки се със слънчевите лъчи превръщат целия водопад в изливаща се дъга. 

Мястото дава възможност да си направите красиви снимки от няколко ъгъла, а скала, приличаща на пещера, се разпростира по цялата дължина и е изключително впечатляваща!

Тези от вас, които са по-екстремни натури, могат да се изкачат по пътечка и точно над водопада, където той се вижда отвисоко, а гледката отново е величествена.

–> Навигация към водопада <–

One thought on “Водопад на Сътворението, Крумовград, Долна Кула

  • 6 May 2022 at 20:40
    Permalink

    Към момента (май 2022) пътеката към водопада е основно обновена и идеално ремонтирана – подравнена, стълби, перила…..огромно улеснение за посетителите. Да са живи и здрави работните ръце, сътворили това чудо.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *