Всеки 4-ти нелегален превоз на пътници е свързан с Източните Родопи

Всеки 4-ти нелегален превоз на пътници е свързан с Източните Родопи, съобщиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.
400 микробуса возят нелегално зад граница, твърди Галя Топалова, председател на Националното сдружение. 100 от тях потеглят от Кърджали и региона.
Браншът е подал сигнал към ресорните институции, като в него са описани регистрационните номера на всички микробуси. Данните на сдружението са за цялата страна, като те се предоставят от местните структури. Както вече писахме, легалните превозвачи на свое събрание решиха преди месец да подават информация на ДАИ, НАП и Икономическа полиция.
Според Топалова незаконните превози се извършват по всякакви дестинации към Европа – за Гърция, Италия, Испания и Германия. А колите тръгват от цялата страна, някои от основните начални точки са Кърджали, Хасково и Монтана.
Въпреки множеството сигнали сивият сектор при превозвачите продължава да нараства, категорична е Топалова.
Над 100 микробуса превозват пътници от Кърджалийско в Германия, Белгия и Холандия, сочи информацията и на легални, и на нелегални превозвачи.
Най-сериозен дял в този бизнес имат кърджалиецът Феим, известен като Кара Феим и джебелчанинът Нургюн. Двамата разполагат общо с 20 буса. „Има колеги с по-3-4 автобуса. Повечето обаче сме самостоятелни играчи. Всеки сам си кара буса, но първите в този бизнес вече са баровци, транспортни босове”, откровени са превозвачите.
По 8 000 лева печелят на месец превозвачите, които успяват за извършат 4 курса до Холандия и обратно.
„Ние возим до точния адрес. Не те оставяме на спирка в Брюксел да се оправяш сам, а караме до адреса. Слиза пътникът след 2 500 км път, сваля си багажа и си влиза в къщата. Освен това, от Кърджали до Хага автобусът стига за 36 часа, а ние стигаме до крайната точка за около 32 часа, но се е случвало и за 29-30 часа”, допълват превозвачите.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *