В Богатино зарязаха тютюна, всички мъже са строители

Зет от Миладиново въведе и „нова” технология

 

Гюнер ШЮКРИ

 

Къща с желязна покривна конструкция привлича вниманието на всички в центъра на ардинското село Богатино. Тя се изгражда по идея на Реджеб Касаб от Бурса. Той е зет в селото и е родом от кърджалийското село Миладиново.

„Къщата на родителите на съпругата ми Фердие стоеше от десетилетия празна в Богатино. Решихме заедно с брата на съпругата ми Юксел да я ремонтираме, но покривът й бе в окаяно състояние и беше протекъл. Гредите бяха изгнили, а керемидите изпочупени. Дървеният гредоред между първия и втория етаж също създаваше проблем. След дълго проучване вместо да укрепим гредореда или да леем плоча, решихме да преустроим къщата с желязна конструкция”, заяви Реджеб Касаб. Според него металните конструкции разполагат с много положителни качества. Те са сигурни и устойчиви на земетресения и други природни бедствия и ако бъдат поддържани правилно имат около 100 години живот.

Кметът на Богатино Юзджан Махмуд заяви, че през лятото идват много изселници, които ремонтират бащините си домове. „Това е първата къща с желязна конструкция не само в Богатино, но и в региона. Надявам се още много изселници да идват и да ремонтират къщите си и да си почиват в родното място”, казва Юзджан Махмуд.

В Богатино по постоянен адрес има 603 души население. Повечето са възрастни хора. Най-старият жител е на 92 години. Мъжете работят по строителните обекти както в страната, така и в чужбина. Всяко семейство има по една –две крави. От години тук не е засяван и стрък тютюн въпреки, че навремето това е бил основният поминък, който донесъл и името на селото. 

24rodopi.com 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *