В Крумовград честваха Международния ден на майчиния език

Празникът е утвърждаване на толерантност и взаимно уважение между различните култури в общината

Международният ден на майчиния език на 21 февруари е празник, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Този празник с 20-годишна история, честван от 2000 г. по идея на ЮНЕСКО, се утвърди като традиционен в културния календар на община Крумовград.

Днес в навечерието на празника, в препълнената зала на ЦПЛР-ОДК, празничен концерт събра хора на различна възраст, представители на различни култури в един пъстър букет и това многообразие за пореден път показва, че по никакъв начин не противопоставя, а обединява жителите на община Крумовград.

Участниците и гостите на празника бяха поздравени от кметът на общината Себихан Мехмед, която пожела от все сърце здраве, радост и успехи в усвояването на майчиния език и всички заедно със стихове, с песни, чрез фолклорното богатство, завещано от дедите, да утвърждаваме толерантност и взаимно уважение между различните култури на територията на общината.

Ученици от СУ «В.Левски» и ЦПЛР-ОДК в Крумовград, и от училищата в селата Луличка, Подрумче, Г.Кула, Странджево, малките възпитаници от НУ в мах.Козино, с.Звънарка, рецитираха стихотворения, пяха песни на своя майчин език и на езици, които изучават в училище. Децата пресъздадоха фолклора на своите деди, чрез красивите багри на пъстрите носии и игривите ритми на танците.

Празникът завърши с изпълнения на дамите от група «Демет» при Сдружение за турска култура и изкуство в Крумовград, които поднесоха на зрителите букет от местни песни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *