В музея в Ардино: Изложба на 250 катинари от Индия до Персия, скоро и експозиция на тютюна

Гюнер ШЮКРИ
Кметът на община Ардино Ресми Мурад откри уникална изложба на старинни катинари. В залата на общинския музей са подредени над 250 съоръжения за заключване, брави и ключове от XVIII-и до началото на ХХ-и век от Европа, Русия, Индия, Персия, Китай, Тибет. Подобна експозиция може да се види в няколко музея по света. Тя е част от програмата, която Ардино подготви за 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Тя е предоставена от Евгений Смирнов.
„Изложбата е изключително интересна и по-този начин обогатяваме музейната експозиция. Сега задачата ни е да я популяризираме и да привлечем много посетители на града и общината. Общинското ръководство ще продължава да обновява и да модернизира музея с нови идеи. Имаме намерение на втория етаж да направим и музей на тютюна”, каза при откриването на експозицията кметът Ресми Мурад.
Официални гости на събитието бяха зам.-кметът на побратимената турска община Къркларели Адем Севим, общинският съветник Корай Челикканат, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, ръководството на общината.
Тук бяха общественици , настоящи и бивши директори на училища, учители и граждани.
68-годишният Петър Качулев от Кърджали, който за пръв път вижда подобна колекция заяви: „Уникални катинари, брави и ключове, които са събрани от различни краища на света. Поздравявам собственика, че я е предоставил на широката общественост, за да се насладят на събраната от него експозиция”.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *