В навечерието на 1 ноември СУ „Васил Левски“, Крумовград отбеляза празника на българската духовност

На 1 ноември се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

В навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители, учениците от Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград отбелязаха с много дейности празника на българската духовност, празника на достойните хора, пробудили самосъзнаването на българите като народ.


Проявите започнаха още през седмицата с изготвяне на информационен кът за народните будители във фоайето на училището. В проведените интерактивни уроци, свързани с празника, учениците от начален етап изработиха пъзели и книгораделители с образите на народните будители, изнесоха рецитали и отдадоха своята почит към делото на онези, съхранили българския дух и българщината.

По повод празника учениците от XIе клас подготвиха мултимедийна презентация и мултимедиен филм, които представиха пред учениците от пети и шести клас, а седмокласниците / VIIб клас/ се представиха с постери, посветени на празника.

Кулминацията поставиха ученическият съвет с председател Майкъл Георгиев, чаровните водещи Радосвета Шопова и Теодора Иванова, учениците от VIа и VIIг клас,които приветстваха своите учители с кратък рецитал. През целият учебен ден във фоаето на първи етаж от големия монитор звучаха благодарствени слова към онези, които в трудно и безперспективно време със своята мисъл и дейност възстановяват равновесието и духовния уют на българите: Паисий Хилендарски,Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна вяра и българско самосъзнание , както и към българския учител, който винаги е носил и ще носи гордо на плещите си обществото, неговите възходи, победи, падения и кризи. Всяко междучасие пред големия екран заставаха малки и по-големи ученици, които слушаха в захлас изпълнението на рецитаторите.

Своята благодарност към неуморен труд на учителите – настоящите будители, те изразиха със стиховете:
Поклон пред труда,
поклон пред търпението,
поклон пред знанието!
Поклон пред обичта Ви,
Учители!

Отбелязването на празника се превърна в повод за размисъл, ще бъдем ли и ние достойни продължители на делото на будителите, ще пренесем ли българщината в бъдещето, защото знаем и помним, защото сме длъжни да продължим напред!

Нека всички съхраним това, което сме получили от тези именити българи – будителите, дали времето, знанията, душата си, а дори и живота си за развитието на българския народ. Поклон пред тях!
Честит празник, горди и истински учители!
Бъдете винаги смели и достойни будители!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap