Гайди спряха дъжда в Кирково, стотици се забавляват на Фестивала на чушката!

Променливото време, дъждът сутринта и прежурящото слънце в ранния следобед не попречиха на стотици да се стекат на Фестивала на чушката в Кирково. Старт на празника дадоха гайдари, които поведоха официалните лица към сцената на фестивала.
„Днес започваме една нова традиция и въпреки, че някои хора бяха скептични, тя ще бъде осъществена и ще успее в бъдещето. Увеличава се броят на хората, които отглеждат зеленчуци и затова идеята на този фестивал е именно да популяризира зеленчукопроизводството“, заяви кметът на Кирково Шинаси Сюлейман пред стотиците гости на първия по рода си и уникален за страната Фестивал на чушката.
Червената капия, която се отглежда тук, е най-екологично чистият продукт и затова е най-търсен на пазара, подчерта кметът на Кирково.
„За съжаление тази година условията бяха неблагоприятни за отглеждането и затова от Общината заделяме средства и вече имаме проект за изграждане на два микроязовира, които да са в помощ на стопаните“, отбеляза Шинаси Сюлейман.
Той фиксира и втори проблем – дребните селскостопански производители, които не могат да кандидатстват с проекти за усвояване на средства по европейски програми. „Затова е необходимо производителите да се сдружават в по-големи обединения и по този начин непременно ще сполучим. И защото сме безкрайно упорити и свързани със земята. Фестивалът е първата ни крачка“, каза кметът на Кирково.
„Честитя ви този празник, който събира в себе си вашето трудолюбие, показва и вашето гостоприемство. Хората с най-големи сърца са тук, в Родопите. За мен е чест да съм сред вас. Нека тази традиция продължи и регионът се напълни с туристи”, заяви от сцената народният представител Цвета Караянчева.
„Чест и удоволствие е за мен да споделя с вас този прекрасен празник. Като родопчанка осъзнавам колко е труден животът тук. Вярвам, че вече положихме началото на алтернативата на тютюна. Заедно с моите колеги поемаме ангажимент да подадем ръка на зеленчукопроизводителите. Няма как да сме конкурентни на пазара ако не се организираме заедно”, заяви на свой ред от сцената народният представител Салиха Емин. Тя използва повода, за да поздрави всички мюсюлмани от общината с наближаващия празник Курбан Байрам. Официални гости бяха още зам.-областният управител Румен Младенов и областният лидер на ДПС Иззет Шабан.
На сцената за Фестивала се качиха Веселин Маринов, оркестър „Канарите”, Румънеца и Енчев. Самодейци и състави от Комотини и Одрин също се погрижиха за доброто настроение на стотиците гости на празника.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *