Генералски поздрав за 300 ученици и туристи – ветерани, минали по маршрута на бойната слава в Източните Родопи (снимки)

 С тържествена церемония пред Паметника на Освободителите в Кърджали днес бе закрит традиционният Туристически поход-поклонение „По стъпките на българската армия“ в Източните Родопи. В продължение на два дни 300 ученици и туристи-ветерани от региона обходиха маршрутите на бойната слава, почетоха паметта на загиналите фронтоваци с празнична програма и положиха венци на признателност пред паметниците в с. Шумнатица, Крумовград, с. Широко поле, с. Пчеларово и Кърджали. Специален гост на заключителния ритуал бе бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма Бригада „Специални сили“ – Пловдив, който произнесе вдъхновяваща реч пред присъстващите деца, родители, общественици, офицери, представители на патриотичните съюзи и ги приветства от името на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната ген. Константин Попов.
„В историята на всеки народ има събития, които са неподвластни на времето и няма как да бъдат заличени от съзнанието ни. Такова събитие е Първата световна война и този поход е ярък пример за това как трябва да се пазят родовите традиции и националните ценности и идеали. Историческите факти са категорични и не могат да бъдат оспорени или пречупвани през призмата на която и да е политическа епоха. Като потомци ние сме призвани да отдаваме чест и да се прекланяме пред паметта и делото на предците ни, отдали живота си за една изключителна кауза – обединението на Отечеството. Защото това, което ни е съхранило са именно родовите традиции, националните ценности и славните ни победи на бойното поле“, изтъкна ген. Матеев.
В ритуала се включи Гвардейският отряд при ПГПЧЕ „Христо Ботев“, а сред официалните лица бяха още Иво Антонов, директор на дирекция в МО, заместник областният управител Селвие Ахмед, полк. Владимир Лалов от МО, майор Златко Белев, заместник- началник на Военното окръжие, Златко Колачев от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Гроздан Колев, началник на Регионалното управление по образование. Селвие Ахмед поздрави всички участници за проявения ентусиазъм и високо чувство за отговорност и връчи грамоти на 10-те туристически отряда – от Езиковата гимназия „Христо Ботев”, СУ „Отец Паисий”, СУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „Св.Климент Охридски”, СУ „Христо Смирненски” – Черноочене, СУ „Васил Левски” – Крумовград, СУ „Отец Паисий” – Кирково, СУ „Васил Левски” – Ардино и спортен клуб „Ахридос“. Осигурени са и материални награди.
Походът е включен в Националния календар на честванията по повод 100 години от Първата световна война и си провежда за четвърти път. Организира се от инициативен комитет, председателстван от областния управител, с подкрепата на МО, Военен клуб Кърджали, РУО, Туристическото дружество и националният ученически военен лагер край с. Широко поле.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *