Горни Юруци селото без връзка което даже бежанците заобикалят

Едно село до границата. Населението му се е стопило близо пет пъти от началото на новия век. Останали са старците. Връзката с останалия свят е трудна. Дори бежанците рядко избират този маршрут…

„Хората са притеснени заради емигрантите. Сигурност обаче ни дават патрулите на „Гранична полиция“, които не спират да обикалят. Няма наплив от мигранти в тази част. Единични случаи. Бежанците избират по-равното, тук теренът е силно пресечен, труден“, разказа за 24rodopi.com кметският наместник на Горни Юруци Асен Емилов.

Припомняме, че в края на септември в района на селото бе заловен афганистанец.

Мъжът преминал нелегално от Гърция в България в района на 160-та гранична пирамида. Пущунът бил заловен от патрул на „Гранична полиция“ в Крумовград.

Пред властите заявил, че е родом от град Нангархар в Афганистан.

В Горни Юруци притеснение има, но животът е спокоен. „В Горни и Долни Юруци, в Стражец, останаха общо около 80 души. Всички са възрастни хора, пенсионери. През 2000 година бяха около 350 души. Но, това е… Препитанието бе тютюн и дърводобив, вече няма кой да се занимава. Младите са в чужбина, из вътрешността на страната. Почти всяка седмица си идват да видят старите тези, които живеят в Крумовград, Кърджали, Ивайловград. Останалите се прибират веднъж в годината“, допълва кметът.

Комуникацията също е трудна. Връзка с клетка на мобилен оператор може да се осъществи, ако човек се качи на… покрива на къщата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap