Група археолози ще издирват нови исторически обекти през есента в крумовградските села Ковил, Джанка, Бараци, Хисар и Скалак

Начело с директорът на Археологическия институт с музей към БАН доц. д-р Христо Попов в Крумовград пристигат през есента, в края на септември месец, най-късно октомври, голяма група археолози.

Те ще обиколят територията на община Крумовград и там, където има вече паметници и църкви, ще ги маркират. Това съобщи кметът Себихан Мехмед. Където досега не са правени проучвания и специално в землищата на селищата Ковил, Джанка, Бараци, Хисар и Скалак, ще се направят по-обстойни издирвания на терена.

решение на общинския съвет, ние заделихме едни средства за тази експедиция и имаме надежда за откриване на нови археологически обекти”, каза Себихан Мехмед.

След като се установят и обозначат тези обекти, общината ще направи съответно подходи и пътеки към тях, да за да може някой, като дойде до Татул, да отскочи и до Крумовград. „Заедно с новата музейна експозиция и реконструирана минна галерия за добив на злато на открито с обектите от Ада Тепе, ще има какво да покажем. С една дума – имаме надежда, имаме очаквания и се надяваме те да бъдат възнаградени”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap