Гърци на пазар за лекарства в България

В Западна Тракия недостигът на лекарства предизвиква недоволство сред населението, хората търсят илачи в България, пишат медиите в Северна Гърция.

Поради сериозния недостиг на лекарства в провинция Родопи от Западна Тракия, хората от региона намират решение на проблемите си в регионите на Кърджали и Смолян, пътувайки през граничните пунктове „Маказа“ и „Златоград“.

Поради недостига на лекарства, 84 аптеки в провинцията не са в състояние да отговорят на нуждите на болните.

Председателят на Родопското дружество на фармацевтите Георгиас Басдани в свое изявление по темата пред радио ЕРТ Комотини казва: „През последните 1.5 години пациентите в родопската провинция търсят лекарства в съседни държави като България. Българите също купуват някои лекарства от Гърция, защото тук са по-евтини”.

Басдани, който посочва, че липсата на лекарства са особено при “патентованите” нови видове, допълва: „Патентованото лекарство означава, че друга компания няма да може да произвежда подобна в срок от 10 години.

Появата на заместител на този продукт със сходни свойства на пазара отнемало време.

Фармацевтичните компании се опитват да получат повече приходи, като се възползват от тази ситуация, за да покрият разходите за научни изследвания, отбелязва Басдани.

Напоследък диабетици страдат от проблеми, породени от компания, произвеждаща лекарства за диабетици. По същия начин, антикоагулантните лекарства също са дефицитни, допълва шефът на фармацевтите.

„Ксанакс“ е друго лекарство с най-голям недостиг, подчертава той. „Този проблем беше обсъден с компанията и проблемът се очаква да бъде решен. Очакваме гражданите да проявят разбиране”, твърди Басдани.

За да отговорят на нуждите на пациентите, някои аптеки са разпределяли една опаковка от лекарствата на трима или четирима клиенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *