Гърци отново настояват за пътна такса за влизащите от „Маказа“, този път искането им е пред премиера Мицотакис

Гърци отново искат от преминаващите през ГКПП „Маказа“ да бъде събирана пътна такса. Това бе тема на няколко бизнес форума това лято, но сега се поставя на най-високо ниво – пред гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На среща с министър-председателя в Солун искането беше направено от Никос Ангелидис, председател на търговско-промишлената палата в Комотини.


Както вече 24rodopi.com писа, много от преминаващите през „Маказа“ не пътуват по магистралата, а ползват стария път за Ксанти, за да стигнат до курортните селища. Отделно, целогодишно от районите на Кърджали, Смолян и Хасково пътуват само до Комотини за пазаруване и развлечения.
Предлагаме да се въведат пътни такси по пътната отсечка между Комотини и ГКПП „Маказа“, е заявил по време на срещата Ангелидис, цитиран от гръцкия вестник „О Хронос“. Според вносителя на предложението това ще донесе допълнителни средства в хазната на Комотини и ще компенсира недостатъчния контрол от страна на държавата на нерегламентираната търговия.
От „ИнКомотини нюз“ допълват, че евентуалното въвеждане на такса ще доведе до увеличаване на транспортните разходи на пътуващите за еднодневен пазар до България гръцки граждани и по този начин ще се ограничи броя им.
Още с отварянето на ГКПП „Маказа“ гръцки търговци настояват да се въведат мерки за ограничаване на търговията със съседната на Комотини област Кърджали. Гърци пътуват ежедневно на пазар през граничния пункт. Първите, които усетиха удара на шопинг-туризма бяха собствениците на бензиностанции и търговците на хранителни продукти на дребно. Опитите да се ограничи процеса обаче засегнаха единствено вноса в Гърция на акцизни стоки – горива, алкохол и цигари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap