Децата от ДГ „Митко Палаузов” в Крумовград започват денят си със утринна приказка

Всяка сутрин родител, баба или дядо, или друг близък на дете, чете приказка в първа „А“ група „Мечо Пух“ и първа „Б“ група „Звездички“.

Всяка сутрин родител, баба или дядо, или друг близък на дете, чете приказка в първа „А“ група „Мечо Пух“ и първа „Б“ група „Звездички“.

Този иновативен подход помага на малчуганите по-лесно да се адаптират към новата среда в детската градина. Родители и учители в детското заведение си сътрудничат за по-бързата адаптация на децата.

Предварително на родителски срещи се подготвят семействата, които участват  в споделеното четене. С тях се подписва споразумение, чрез което се ангажират с това, но присъстват в детското заведение само няколко минути. В специално оборудвана за случая стая на семейството, децата се потапят в приказния свят, влизат в различни роли и забравят да плачат. Приказката се превръща в главна тема за деня, около която се завъртат всички дейности.

Идеята е всяка сутрин от 9,00 до 9,15 ч., представители на семейната общност (мама, татко, баба, дядо, кака, батко…) да влизат при децата и да им четат приказка. Според авторите на идеята, чрез провеждането на педагогическата практика „Утринна приказка” се поддържа емоционален контакт, който насърчава позитивните взаимодействия между децата в групата и предоставя положителна намеса на включените в дейността възрастни. При провеждането на тази практика, образователната среда е организирана така, че да подкрепя всички области на психично развитие –емоционално, когнитивно, като насърчава активното участие на децата.

Утринната приказка осигурява участието на семейната общност като равностоен партньор в поддържането на емоционалното благосъстояние на всяко дете от първа група. Това дава възможност на представителите от семейната общност да са заедно с децата си в началото на деня, да взаимодействат с тях и с техните учители, да отвръщат с емпатия и разбиране на детския плач. Да им помогнат, подкрепени от специалисти в една сигурна и безопасна среда, те сами да се справят по най-добрия възможен начин с бурята от емоции и страхове в сърчицата на децата.

Децата се чувстват много добре по време на това необичайно присъствие на родител в тяхната група. А малчуганът, чиито мама или татко са сладкодумните разказвачи, е изключително горд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *