Диана Овчарова: В Ивайловград ще посрещнем смирено Великден в домовете си

Притихнал е Ивайловград в навечерието на Великден, но гражданите са в емоционално и добро очакване на празниците.

Жителите се отнасят отговорно и изпълняват стриктно препоръките на Националния оперативен щаб и на мерките, които общинският щаб разпорежда.11 са карантинираните лица на територията на община Ивайловград в момента.

На други 43 вече е изтекъл срокът на карантина. Голям е броят на завърналите се от чужбина и от други населени места в България. Няма положителен резултат сред 35-те тествани за коронавируса граждани на Ивайловград

Ще се съобразим с препоръките на Националния оперативен щаб и ще посрещнем смирено Великден в домовете си, сподели по Радио Кърджали Диана Овчарова, кмет на община Ивайловград . Към това призовавам своите съграждани. Бог е сред нас, в душите и сърцата ни. Вярвам че ще имаме спокойни празнични дни.

Създали сме добра организация, така че хората, които обработват земеделски площи, да имат достъп, за да си изпълнят задълженията.

Граничният пункт с Гърция е затворен вече две седмици с оглед на ситуацията не само в България, но и в Гърция. В съседните гръцки общини имаше носители на коронавируса.

Осъзнавайки, че общината ни е отдалечена, със застаряващо население, разпокъсан характер на селата, огромната територия в близост до Гърция и най-вече обективното обстоятелство, че нямаме болница – всички тези фактори допринесоха до решението на общинското ръководство да предприеме скрининг на рисковите групи. освен това много ивайловградчани се завърнаха от чужбина и от други населени места в България. това наше решение не е инцидентно, споделя Овчарова. Община Ивайловград многократно е организирала безплатни профилактични прегледи и преди.

В рисковата група на скрининга за коронавируса са включени хора, които имат най-много контакти и са на първа линия: работещите в пощата, където раздаваха пенсиите, работещите на бензиностанции и в хранителни магазини, служителите на ЦСМП, общопрактикуващите лекари, служители на полицията. Направихме 35 теста, след празниците ще ги повторим. Резултатите са добри, защото няма положителен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link