Докладът на AGWR: Българите са по-богати от турците, румънците, сърбите, руснаците!

Българите са по-богати от турците, румънците, руснаците, сърбите, словаците и украинците. Според доклада Allianz Global Wealth Report за 2017 г., цитиран от в. “24 часа”, нетните финансови активи на глава от населението в България са 7680 евро на човек. Това нарежда страната ни на 38-о място сред 53 изследвани държави в света.
Освен изброените европейски нации българите изпреварват и държави като Аржентина, Мексико и Бразилия, отбелязва Dir.bg.
По размера на брутните финансови активи на глава от населението България се класира на 39-о място с 9760 евро на човек.
От 2000 г. насам сумата е нараснала около 11 пъти – тогава тя е била 880 евро.
Докладът показва още, че общите финансови активи в страната ни са 69 млрд. евро към края на 2017 г. По този показател обаче България изостава, като е едва на 46-о място. Страните от региона ни изпреварват, а в Румъния общите финансови активи дори са два пъти по-големи от нашите – 129 млрд. евро.
Въпреки това между 2000 и 2017 г. финансовите активи в България са нараснали почти 10 пъти, като в началото на десетилетието те са били 7 млрд. евро.
Нетните финансови активи в България към края на миналата година са 54 млрд. евро, с което изпреварваме държави от региона като Xъpвaтия, Ecтoния, Лaтвия, Cлoвaкия, Cлoвeния, Cъpбия и Укpaйнa.
Ha челото на клacaциятa пo paзмep нa нeтни финaнcoви aктиви нa глaвa oт нaceлeниeтo e Швeйцapия cъc cpeднa cyмa oт 173 990 eвpo, cлeдвaнa oт CAЩ (168 640 евро) и Швeция (98 380 евро).
На дъното на класацията се нареждат Аржентина, Индия, Сърбия, Казахстан, Индонезия, Украйна. В последните четири държави на човек се падат под 1000 евро.
Къде се намира Кърджали?
След трудния период на криза и възстановяване през 2015 г. БВП на глава от населението и заплатите в област Кърджали нарастват с близки до средните за страната темпове, но остават сред най-ниските в страната, посочват от Института за пазарна икономика. БВП достига 6472 лв./човек при близо двойно по-висока стойност в страната.
На снимката: Центърът на Ниш, Сърбия. Според доклада, в България получаваме повече пари от сърбите, т. е. трябва и да живеем по-добре от тях. Уви, трудно ще намерите човек в Ниш, който да признае, че живеят по-зле от нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap