До 10 юни е затворен новият път „Маказа“ – Комотини! Пътуваме по старата отсечка Нимфея – Каридия! Внимавайте, платното е тясно, завоите са много, ограничението е 30 км/час

До 10 юни ще бъде затворен новият път „Маказа” – Комотини заради строителни и ремонтни дейности , като временно пътуващите ще използват старата отсечка Нимфея – Каридия. Това съобщиха за 24rodopi.com гръцки пътни служители.
Временният маршрут започва на 3,5 км след като се влезе на гръцка територия, отбивката е малко преди тунела „Нимфея”. Старият път е тесен и с много завои, като на повечето места има ограничение на скоростта от 30 км/час, но пък няма нито една дупка в над 15-километровата отсечка до околовръстното на Комотини. Почти целият път от отбивката край тунел „Нимфея” до изхода на Каридия е обезопасен с мантинели.
Областният управител на Кърджали Илия Илиев потвърди новината на 24rodopi.com.
„Работи се на различни участъци между ГКПП „Маказа” и Комотини. Надяваме се всички строителни и ремонтни дейности да приключат до 10 юни”, каза областният управител Илия Илиев.
Както вече 24rodopi.com писа, до края на месец юли пък ще бъде готов 6-километровият участък, който ще свързва ГКПП „Маказа” с „Егнатия Одос” (Автомагистрала А2 – б. р.). След пускането му в експлоатация ще се съкрати пътуването във времетраене и километров пробег на туристите към курортите в южната ни съседка.
Припомняме, че от 23-те км от българската граница до „Егнатия Одос” са готови 17, а Гърция стартира преди две години тръжна процедура за изграждането на останалите 6 км.
След полагането на последния слой асфалт на 6-километровата отсечка, реално Гърция ще финализира ангажиментите си по изграждането на транспортен коридор №9 (Егея-Дунав).
В момента международният път свършва край село Тихиро, след което автомобилите тръгват по тесен участък и за да излязат на магистралата, минават по околовръстното шосе на Комотини. Голяма част от пътуващите за Фанари и другите плажове в региона пък минават през центъра на Комотини.
Новите 6 км са предпоставка за пускането на тежкотоварни камиони и автобуси през ГКПП „Маказа-Нимфея”, но гърците настояват това да стане след като на пункта бъде изграден кантар.
Егнатия Одос (на гръцки: Εγνατία Οδός – Егнатия Одос), код: А2, е част от Европейски път Е90. Егнатия Одос е гръцкият превод на латинското Виа Егнация – името на древния римски път на Балканите, свързващ Бизантион с Драч. Свързва пристанищния град Игуменица на Йонийско море с гръцко-турската граница по Марица (отсреща е гр. Ипсала, вилает Одрин) при село Кипи. Дължината ѝ е 670 км. Строителството започва през 1994 година и приключва през 2009 г.  Цялата дължина на магистралата включва 76 тунела с обща дължина 99 километра и 1 650 моста.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap