До 31 януари земеделците трябва да представят документи, за да получат субсидия

До 31 януари земеделците, кандидатствали за Кампания 2019 по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, трябва да предоставят документи за произведено и продадено определено количество продукция. 

В периода от 2 до 31 януари 2020 г. земеделските производители трябва да подадат декларация по образец и да предоставят документи, които доказват минимални добиви и реализация на произведената продукция.Ако няма доказателства, фермерите няма да получат финансова помощ, уточняват от фонд „Земеделие“, цитирани от БНР.

Утвърденият образец на електронен опис на документите, доказващи реализацията на произведената продукция е достъпен за изтегляне и попълване на сайта на ДФ „Земеделие“. На същото място е публикувана и Инструкция за попълване.

За да получават субсидии по направлението за обвързана подкрепа всяка година през последните три фермерите доказват с фактури, че са произвели и продали определени количества плодове и зеленчуци.

Изискваните количества реализирана продукция са определени от агроведомството. Идеята е да бъдат подкрепени само фермерите, които работят на светло според изискванията на данъчното законодателство, а не да се финансират непроизведени, но декларирани количества.

Въпреки изискването за финансови документи, доказващи реализирани на пазара плодове и зеленчуци, градинарите се съмняват, че злоупотребите продължават, като се предоставят фалшиви фактури, с които се източва бюджетът по мярката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *