„Дънди” вдигна летвата – 2 200 лева средна заплата

10 години след влизането на България в Европейския съюз, евростандартът е на път да влезе в Източните Родопи, но чрез… канадска компания.

„Дънди Прешъс Металс” вдигна летвата пред големите работодатели в региона с нивата на възнагражденията си.

„2 200 лева е средната заплата на оперативния персонал, която дружеството дава на служителите си в Челопеч. Искам да бъдем коректни към останалите работодатели тук и засега няма да коментираме заплатите в Крумовград, но те ще растат прогресивно още през първата година. Под един процент отчитаме напускане на служители. По време на големия бум на строителството имахме трима, които напуснаха, но само след три месеца отново се върнаха на работа”, заяви изпълнителният директор на компанията, която ще разработва находището на Ада тепе, д-р инж. Илия Гърков.

60 са наетите до този момент служители на компанията в Крумовград, като 11 от тях са жени. Средната възраст на инженерно-техническият състав пък е 34-36 години. 1700 молби за постъпване на работа са постъпили до този момент само от община Крумовград. Общо 220-240 души ще наброява персонала на рудника, като в началото на следващата година подборът на служители предстои да приключи. Илия Гърков за пореден път подчерта, че 80 на сто от работниците ще бъдат от Крумовград. Същевременно от компанията продължават да инвестират в своите бъдещи кадри. Два випуска вече са завършили обучение по „Основи на механо-поддръжката”, като в момента се подготвя и трети.

„Молби за работа са подали хора с основно, средно и висше образование. Много добре работим с гимназията по транспорт в града, където се извършва обучението, след което с добитата квалификация, те ще могат да кандидатстват”, посочи още Илия Гърков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *