„Дънди“ в Челопеч и Крумовград продължават да работят нормално

Мините на канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM) в Челопеч и Крумовград продължават да работят нормално.

Както и в останалите страни, където дружеството има обекти, засега няма смущения в производството заради епидемията от коронавирус или заради ограниченията за придвижване, налагани от правителствата на място, се казва в съобщение на DPM.

От него става ясно още, че специално за работата в България, където се намират двете действащи мини на компанията, повечето материали и консумативи се купуват от местни фирми, което ограничава риска от проблеми с доставките.

 

Мерки за работниците

В България DPM работи чрез две местни дружества – „Дънди прешъс металс Челопеч“ и „Дънди прешъс металс Крумовград“, които оперират съответно рудниците „Челопеч“ и „Ада тепе“. Второто дружество реално започна дейност миналата година, след като беше изграден новият минно-обогатителен комплекс. Канадската компания има също металургичен завод в Намибия, където се преработва и концентратът от Челопеч, както и акционерно участие в различни проекти за проучване или разработване на златни находища в Канада, Сърбия и Еквадор.

От компанията уточняват, че основният фокус в момента е да се гарантира здравето на работниците и да се минимализират евентуални смущения в бизнеса в резултат на епидемия. По отношение на служителите е въведен контрол на входа и работа от вкъщи, където е възможно. По данни от АПИС към януари в Челопеч работят 870 души, а в Крумовград – 250 души.

 

Управление на доставките

Мерките, които DPM взима, за да избегне проблеми с доставките, включват проактивно управление на стоковите запаси, разглеждане на алтернативни възможности за доставки и разработване на планове за непредвидени ситуации по отношение на входящите и изходящите доставки. „Повечето основни материали и консумативи за работа в България се осигуряват от местни доставчици и до момента компанията не е изпитвала затруднения“, пише в съобщението. Металургичният завод в Намибия също разполага с достатъчно концентрат, а допълнителни доставки се очакват до края на април. „DPM обръща специално внимание и на управлението на изходящите си доставки, включително на пратките на концентрат от България и на сярна киселина от Намибия, като работи с различни търговски и транспортни организации“, казват от компанията.

Целият процес се контролира от екип, който включва членове на висшия мениджмънт и ръководителите на компаниите в различните страни, специалисти по здраве и безопасност, оперативна дейност, доставки, правни въпроси, човешки ресурси и комуникации, а бордът на директорите е постоянно в течение на предприеманите мерки.

Капитал

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *