„Дънди” пребори безработицата! Гурбетчии се завръщат, за да работят на Ада тепе


Гурбетчии вече се завръщат от чужбина, за да започнат работа в Крумовград. Това обяви кметът на общината Себихан Мехмед по време на бизнес-форума, който организира инвеститор №1 в региона „Дънди Прешъс Металс”. 🙂

Хората се завръщат по родните места и кандидатстват за работа в компанията, която ще разработва златоносния рудник на Ада тепе. Нивото на безработица в региона пък става все по-ниско.

Себихан Мехмед бе категорична, че доброто взаимодействие между Общината и „Дънди” продължава. От компанията изпълняват обещанието си, голям процент от наетите служители да бъдат от региона. В града от месеци се извършват обучения за квалификация и преквалификация на местни кадри, част от които вече са започнали работа в компанията. До момента са били обучени 40 механици, а половината от тях вече са в екипа на „Дънди”.

По думите на кмета, местни фирми нямат капацитет да си партнират с компанията по време на изграждането на рудника. Подизпълнителите са компании от други краища на страната, които обаче също наемат местни жители като работници, шофьори и обслужващ персонал. До месец пък започват обучения на нови бъдещи кадри на компанията, като дървосекачи и работници по озеленяването, посочи като пример кметът на Крумовград. От две години в Професионалната гимназия в града се извършват преквафиликационни курсове за служители, които ще могат да оперират с пътно-строителна механизация, фадроми и багери.

„Планираме създаването на гаранционен фонд за подпомагане на местния бизнес. Неговата цел е да създаде устойчив бизнес, който да продължи да се развива и след като „Дънди” приключи своята деийност на Ада тепе”, посочи още Себихан Мехмед. Фондът ще се управлява от банка и ще отпуска нисколихвени кредити с гратисен период в рамките на година-две.

Към момента „Дънди Прешъс” отпуска средства за инфраструктура, спорт, култура, социални дейности. Компанията е спонсор и на местната болница.

One thought on “„Дънди” пребори безработицата! Гурбетчии се завръщат, за да работят на Ада тепе

  • 25 February 2018 at 17:52
    Permalink

    Да ви еба майката. И на тия колонизатори, и на тия предатели, написали измислената статийка. Вън от България, никой не ви е викал!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *