“Дънди прешъс металс” увеличава печалбата си 50%

Ръст на приходите и близо 50% по-висока печалба за 2017 г. отчита златодобивното дружество “Дънди прешъс металс Челопеч”. Така компанията успява да компенсира по-слабите резултати през предходната година и да надмине печалбата за 2015 г. Това показва отчетът на канадския собственик Dundee Precious Metals. Причина за повишението са рекордният добив на злато през миналата година, както и по-високите цени на металите. Очакванията за 2018 г. са производството леко да намалее.

Финансови резултати

Приходите на “ДПМ Челопеч” са се увеличили с близо 28% (виж таблицата) заради по-голямото съдържание на метали в произведения концентрат и по-високите пазарни цени на медта и златото. Негативно върху резултатите са се отразили по-високите разходи за преработка и за транспорт. От отчета става ясно още, че компанията е имала и по-високи концесионни разходи през миналата година, което е резултат от ръста в производството на злато. За 2016 г. концесионните плащания на “ДПМ Челопеч” към държавата бяха в размер на 11.2 млн. лв. Коригираната печалба преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) се е повишила с 23% до 107.8 млн. долара.
Приходите общо на канадската DPM, която освен предприятието в Челопеч има и металургичен завод в Намибия, са нараснали с 25% до 348.8 млн. долара. Компанията остава на загуба за втора година, но отрицателният резултат спада рязко – от 150.6 млн. долара до 361 хил. долара.

Финансови резултати
(млн. долара)

2016 2017
Нетни приходи 161.6 206.3
Нетна печалба 33.7 50.2
Източник: отчет на Dundee Precious Metals
Производство

През 2017 г. операторът на находището край Челопеч постигна рекордно производство на злато – близо 198 хил. тройунции, благодарение на по-високото съдържание на метал в рудата. Въпреки планирания ръст резултатът беше по-висок от очакванията, което накара DPM на два пъти да ревизира нагоре прогнозата си за годината. Компанията произвежда злато под формата на медно-златен концентрат, а от няколко години – и под формата на пиритен концентрат, като общо добитият благороден метал през миналата година се увеличава 19%. Очаквано по-малко е количеството на произведените мед и сребро.

За тази година добивът на руда се очаква да остане в рамките на 2.1-2.2 млн. тона. Произведеното злато ще намалее леко, като прогнозата на DPM е то да бъде между 165 и 195 хил. тройунции. Компанията предвижда добивът на мед да е 31-37 млн. фунта.

Пред старта

Вторият проект на DPM в България – новият комплекс за добив и преработка на златна руда край Крумовград, трябва да произведе първите количества концентрат през последното тримесечие на тази година. Самата търговска дейност ще започне догодина. От отчета на канадската компания става ясно, че миналата година в Крумовград са инвестирани 79 млн. долара, а планираните за тази година средства са между 83 и 89 млн. долара. С това общата стойност на проекта ще достигне 162-168 млн. долара. Това ще бъде първата нова мина в България след промените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap