Дънди Прешъс плаща концесионна такса за Челопеч и Чавдар в размер на 1.5%

Известно отдавна е, че Дънди Прешъс плаща концесионна такса за Челопеч и Чавдар в размер на едва 1.5% от стойността на извлеченото злато (отчетеното!). На фона на ниската такса, компанията получава бонуса и да си добива от находището следните метали, които НЕ влизат в сметката към държавата: цинк, олово, живак, сребро, германий и сяра и редки елементи като селен, телур, галий, антимон, бисмут, никел, кадмий, талий, индий, паладий и платина..
България от получената такса 1,5% е задължена да плати на Дънди разходите по транспортирането на рудата до Намибия, Канада и Китай, както и да плати глобите за съдържание на арсен в златното находище (което е напълно естествено в геоложко отношение)
Същата компания, която взе златното находище в Крумовград за 35г. този месец доби първото си злато и от Ада Тепе ( при разработването, на което беше изравнено със земята цяло тракийско светилище и са били открити 18 тона керамика и артефакти.)
На въпроса на журналист от в.Стандарт към изпълнителния директор инж. Илия Гърков свързани с опасенията, че добивът на злато ще отрови зеленчуците в района около рудника, той отговаря, че са ” взети необходимите мерки и дори да се стигне до огромни валежи, и се налага изпускане на води, тогава ще използваме пречиствателнтаа станция. Каквото се изпусне, ще бъде с качеството на питейна вода. По-чиста, отколкото от природата!”

Автор: Кристиана Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap