"Дънди" продаде злато за 50 млн. долара от бъдещия добив край Крумовград

Купувачи на 9% от продукция` 2019 и 2020 са банки


Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която разработва медно-златния рудник в Челопеч и подготвя проект на зелено край Крумовград, е договорила предварителната продажба на част от златото, което ще бъде добито в новата мина. Компанията ще получи авансово 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г., съобщиха от DPM, цитирани от „Капитал“. Строителството на съоръженията трябва да започне този месец, като мината е планирана да заработи през четвъртото тримесечие на 2018 г. Крайният продукт, който ще се произвежда в Крумовград, е концентрат.
Споразумението за предварителна продажба на бъдеща продукция е сключено в края на септември. Съгласно него DPM ще продаде около 9% от златото, което се прогнозира да бъде добито през първите две години след старта на мината, за сумата 50 млн. долара. По данни на компанията става дума съответно за 18 хил. тройунции и 28 хил. тройунции, като доставките ще започнат през май 2019 г. на средна форуърдна цена от 1367 долара на тройунция. Сделката е сключена с BNP Paribas, която е водещата страна в нея, Canadian Imperial Bank of Commerce, Уникредит Булбанк и централната банка на Канада. За сравнение – на световните пазари златото се търгуваше за 1273 долара за тройунция миналата сряда.
“Сделката е за част от бъдещото производство на злато и е на атрактивна цена, с което заздравяваме финансовите си позиции и си осигуряваме по-добра гъвкавост за реализация на проектите ни за растеж, сред които е и проектът ни за златодобив в Южна България”, твърди президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус.
Успоредно с това канадската компания е получила съгласието на кредиторите си за промяна на падежа и отпускането на третия транш в размер на 80 млн. долара от револвиращия си кредит в съответствие с графика на строителство и въвеждане в експлоатация на проект “Крумовград”. Цялата кредитна линия е на стойност 275 млн. долара.
Новият проект в България ще се изпълнява от едно от двете местни дъщерни дружества на канадската компания – “Дънди прешъс металс Крумовград”.
Припомняме, че разрешителното за строеж беше издадено в началото на август, с което на практика стартира работата по проекта. “В момента се извършват подготвителни работи за започване на строителството през октомври в съответствие с графика на проекта, който предвижда въвеждане в експлоатация през последното тримесечие на 2018 г.”, допълва Хаус.
Проектът на DPM край Крумовград ще бъде първата нова мина в България от промените насам. Инвестицията се оценява на 178 млн. долара (около 300 млн. лв.). Компанията планира да добива и преработва по 775 хил. тона руда годишно в продължение на осем години, като за целия период на проекта ще бъдат произведени 685.5 хил. унции злато и 309.9 хил. унции сребро. В строителството на обекта ще бъдат ангажирани около 300 души, а по време на експлоатацията там ще работят 230 души.
Освен в България DPM има металургичен завод в Намибия, където се преработва концентратът от Челопеч. Компанията е собственик и на работещата в Сърбия Avala Resource, която има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди, но те все още не са на етап добив. До пролетта на миналата година тя оперираше и мината “Капан” в Армения, където се добиват мед, цинк, сребро и злато, но продаде проекта си на Polymetal International.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *