„Дънди“ спаси 2 440 костенурки в района на Ада тепе


При старта на строителството на рудник “Ада тепе”, “Дънди Прешъс Металс” промени мястото на обогатителната фабрика, за да спаси живеещите там костенурки.
През 2013 година намерените на терена 404 костенурки бяха преместени от зоолозите. Тогава бе изградена стена с дължина 6,5 км и височина – 80 см, която предпазва защитения вид. Акцията по дислоциирането, продължила няколко месеца, попадна и в екодоклада на Европейския съюз.

“Определихме местата, където са ключови за животните и които не трябва да се пипат. Оказа се, че примерно обогатителната фабрика трябваше да бъде на най-хубавото за костенурките място, което предполагам, че за тях, чисто технологично е било най-удобно. Но след разговори, го преместиха, успяха да избегнат почти всички такива територии, които са важни за костенурките. Компактизираха много самата площ, тя беше доста по-голяма”, твърди пред БНР екологът Деян Духалов.
Припомняме, че костенурките бяха прехвърлени на ново място, за да не бъдат засегнати при разработване на златното находище. Спасителната операция е насочена към двата сухоземни вида, които живеят у нас – шипоопашатата и шипобедрената костенурка. Те са защитени по Берлинската конвенция и от Закона за биологичното разнообразие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *