Д-р Милчо Енчев, втори в листата на ГЕРБ – работата никога не свършва за сърдечния доктор

Едва на 35 години, д-р Енчев е вече утвърден кардиолог и известно име от екипа на МБАЛ „Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Роден е в семейство на лекари, лекар е и по-големият му брат. Явно не е имало голямо чудене по кой път да поеме. Всъщност исках да стана футболист, но баща ми каза, че не съм достатъчно умен, пояснява той напълно сериозно. В първия момент не разбираш, че се шегува. А може би не се шегува. Защото от известно време работата така го е натиснала, че едва си поема дъх.

Не може да отделя достатъчно време за съпругата си Бинка, с която чакат второто си дете. Не може да прекарва достатъчно време с двегодишната си дъщеричка. Не може да пътува по концерти, а в миналото е обиколил цяла Европа в преследване на най-добрите купони с електронна музика. Напоследък не успява да стъпи дори във фитнеса. Ако мога сега да избирам, нямаше да стана лекар, заканва се той. Но го казва, докато продължава да говори по двата си телефона с колегите в болницата, с лабораториите, от където се чакат резултати, и да следи състоянието на всеки пациент, дори в свободното си време.

Д-р Енчев е роден в Кирково, раснал в Кирково, учил в Кирково. След абитуриентския си бал заминава да следва медицина в Стара Загора. Подава заявление за работа в кърджалийската болница още преди да е положил последния си държавен изпит. Веднага след дипломирането си започва да специализира кардиология. Преди четири години от ръководството на болницата му казват, че се търси човек за сектора по инвазивна кардиология. Мислих една вечер и приех предизвикателството. Оттогава положението е – от вкъщи на работа и от работа – вкъщи, обяснява той.

Но защо толкова сърдечни проблеми в регион като Кърджалийския? Нали в цяла България цари убеждението, че родопчани са най-здравите в страната. Д-р Енчев не е много съгласен. Доста хора пренебрегват първите сигнали, че нещо не е наред, и идват в болницата едва, когато сърцата им са доста увредени. Разбира се, работата на открито, по-малкото стрес и чистата храна са важни фактори, но той в практиката си се среща все по-често с доста нелогични случаи. Млади хора без придружаващи заболявания, без високо кръвно и висок холестерол правят инфаркти. Още няма обяснение за този ръст на сърдечни проблеми.

Знае обаче кое е най-разумно да се направи – да се увеличат средствата за превенция и да има ранна диагностика на потенциалните заболявания. Много усилия трябва да се направят също така за модернизиране на болниците в по-малките населени места. В момента разликите с болничните заведения в големите центрове са толкова фрапантни, че не можем с ръка на сърцето да говорим за равен достъп до здравеопазване, критичен е младият кардиолог. Той не крие и че не е фен на нароилите се като гъби частни болници, които превръщат подбрани клинични пътеки в бизнес. Те източват от Здравната каса средства, които могат иначе да отидат в държавните болници. Друга болка му е ниското заплащане на част от медиците.

Сред нещата, които не може да си обясни, е и нежеланието на значителна част от колегите му в страната да се ваксинират против ковид. Уточнява, че не би искал да се бърка в живота и личните решения на никого. Но той се е ваксинирал още през април и съветва и пациентите си да го направят. Вярва, че в един момент проблемът с недоверието във ваксините ще се реши. В крайна сметка, науката винаги побеждава, нали така?

Какво каза д-р Енчев при откриването на кампанията на ГЕРБ-Кърджали за 47-то Народно събрание можете да видите тук.

Ако искате да гласувате за Милчо Енчев, можете да го направите като отбележите листата на ГЕРБ с номер 32 в бюлетината и с преференция 102

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *