Егрек се раздвижи, някои вече берат тютюн, други заминават на Запад

След отпадането на извънредното положение в страната, наложено заради пандемията от коронавируса, животът в най-голямото крайгранично крумовградско село Егрек постепенно се връща към обичайния си ритъм. Два месеца всички се бяха свили по къщите си, от две-три седмици наблюдавам голямо раздвижване, казва кметът на селото Милена Тоскова.

От понеделник е отворена детската градина. Учениците и младежите вече ритат топка на игрището в училищния двор. Под надзора на майките децата малчуганите играят по час-два на детската площадка. Джамията е отворена за богомолците. Възстановени са автобусните линии за Кърджали и Крумовград.

Отпаднали са големите страхове, егрекчани вече гледат и навън. Преди две седмици трима души са заминали на сезонна работа във Франция. Били са се върнали около Нова година, дори автомобилите им са с френска регистрация. Получили са договори от работодателя. Във Франция имат постоянни места на пребиваване. Една жена е тръгнала за Англия с група от Крумовград.
Повече заминават, по-малко се връщат. Едно двучленно семейство си е дошло от Белгия. Днес му  изтича четиринадесетдневната задължителна карантина.

Въпреки кризисната ситуация кърската работа не е замряла. Тютюнът е разсаден. Някои вече дори берат. Егрек е едно от малкото села в района, в което традиционният поминък е съхранен, тютюн отглеждат 50-60 домакинства. Средно годишно фирмите изкупуват от тук по 60 – 70 тона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *