Екопътеки ще свързват новите галерия и музей „Ада Тепе” с хижа „Свежест” в Крумовград

Крумовград ще има отново хижа „Свежест”, но в парка.

Стартират работите по изграждането й, след като старата със същото име попадна непосредствено до концесионната територия на златодобивното предприятие Дърнди прешъс металс (ДПМ).

Дружеството инвестира не само в строителството й, но също в създаване на музей на открито и музейна сбирка на закрито „Ада Тепе” в старата сграда на Младежкия дом в парка, който е в последен трети етап на изграждане.

„Екопътеки ще водят нагоре към хижата, с беседки и барбекюта и посетителят като тръгне от първата част на парка, ще се качи да изпие едно кафе до хижата.На път може да се отбие да разгледа реконструираната тракийска галерия на открито и музейната екпозиция на закрито във втората част на парка, а на третия етап ще има велоалеи и скейтборд площадка за деца и възрастни”.

Това каза кметът на Крумовград Себихан Мехмед, като се надява да се развие туризма в региона и да се оживи икономиката в този край, с подкрепата на златодобивното дружество.

Новата хижа „Свежест” ще бъде база за настаняване и за гости на общината, ще има 11 стаи с 2 апартамента. Другата година строителството ще приключи и ще бъде създадено общинско предприятие, което заедно с центъра на Аврен ще бъдат обединени в едно търговски предприятия.

Музеят ще представлява обществена музейна колекция, пак със средства от Дънди прешъс металс. В нея ще дойдат всички археологически находки, които са намерени и издирени на „Ада Тепе”. В пространството на закрито ще са раположени интерактивни табла за наблюдение и експозицията с експонатите. „На миньорския празник 18 август 2021 година ще бъде открита тази музейна част”, каза Себихан Мехмед.

Другата част ще бъде музей на открито – реконструкция на древна тракийска галерия за добив на златна руда, разположена на декар и половина площ.

Преди Дънди прешъс метълс да получи разрешението за добив, археолозите откриха един обект – древно светилище на върха на Ада Тепе и стара минна галерия – който е регистриран като паметник от национално значение.

„Галерията ще бъде възстановена в парцела до ОМД и музея на закрито, ще направим и 3D измерение на същата тази галерия. Ще я показваме на нашите деца и на бъдещето поколение, как се е добивало златото и как се добива сега.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap