Забраниха движението на едри преживни животни в Кирковско заради заразата по говедата отвъд Маказа

Постоянната действаща епизоотична комисия в община Кирково забрани движението на едри преживни  животни с изключение на тези, които са предназначени  за незабавно клане до месодобивно предприятия след разрешение от ЦУ на БАБХ и провеждането на пазари на едри преживни животни на територията на общината.
От Общинска администрация уточниха пред 24rodopi.com, че мерките са взети след констатирани огнища на болестта нодуларен дерматит по едрите преживни животни в префектура  Серес, Гърция.
Епизоотичната комисия също така реши кметовете на населени места да изготвят списъци на стопаните на едри преживни животни и да предупредят всички собственици за болестта. Превантивните мерки се предприемат срещу разпространението й.
Заразен нодуларен дерматит, известен още като Лъмпи скин (на английски: Lumpyskin disease), е заболяване причинено от вирус от семейство Poxviridae. Заболяването се проявява предимно при говеда.
Причинител на заболяването е вирус от семейството на шарковите. Той е сравнително голям по размери и притежава геном изграден от едноверижна линейна ДНК. Вирусът има сравнителна устойчивост във външна среда, която се дължи на гликопротеиновата му обвивка.
Вирусът се разпространява, чрез ухапване от насекоми. Хората не боледуват.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *