Задържаните в Одрин българи са от Кърджали и Крумовград

Тримата българи, които бяха задържани в Одрин по обвинение в нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация, остават в затвора. Дипломатите ни вече са ги посетили.

Задържаните в Одрин българи са Николай Касабов от Крумовград, Шабан Мурад и Гюрсел Мустафа, и двамата от Кърджали. Провинението им е, че са пътували в един микробус с турски граждани, обвинени във връзки с ФЕТО.

Те не са задържани на самата граница, но са обвинени в трафик и съпричастност към престъпна организация. Ако обаче разследването ги обвърже и с тероризъм, ги чакат дълги години затвор.

Микробусът е прихванат от турските служби още от Одрин по сигнал, че в него пътуват шестима души, обвинени във връзки с ФЕТО.

Микробусът е бил спрян на разклона за село Йеникадън, което се намира на централния път за България, в петкилометровата гранична зона, непосредствено преди Капъ Куле.

Българите са посочени като водачи на групата, а крайната цел на гюленистите била България, разказва ни колега журналист от Одрин.

„Последните месеци има много гюленисти, които искат да стигнат до Гърция или България, и част от задържаните каналджии са българи, не само тези тримата”, заяви Мурат Саваш.

„От края на юли миналата година действа извънредно положение, което ограничава възможностите не само на нашите дипломати, а и на всички други дипломати да защитават правата, интересите и сигурността на всички свои граждани на турска територия”, обясни Георги Димов.

„Завеждащият консулската служба е направил среща със задържаните, нямат здравословни проблеми, видимо, така е предадено и от консула, никой няма следи от насилие. На този етап не са искали допълнителни адвокати, назначени са им трима имат служебни защитници на всеки един по отделно, не са поискали преводач, защото знаят езика“, съобщи посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *