Затворен е новият път „Маказа“ – Комотини! Пътуваме по старата отсечка Нимфея – Каридия – много завои и 30 км/час (снимки)

Гърция затвори новия път „Маказа” – Комотини заради строително-ремонтни дейности, като пътуващите между Южна България и Северна Гърция ще използват старата отсечка Нимфея – Каридия. Това съобщиха за 24rodopi.com гръцки пътни служители.

Временният маршрут започва на 3,5 км след като се влезе на гръцка територия, отбивката е малко преди тунела „Нимфея”. Старият път е тесен и с много завои, като на повечето места има ограничение на скоростта 30 км/час. Почти целият път до Каридия е обезопасен с мантинели. Няма нито една дупка в над 15-километровата отсечка до околовръстното на Комотини.
Както вече 24rodopi.com писа, до края на месец юли ще бъде готов 6-километровият участък, който ще свързва ГКПП „Маказа” с „Егнатия Одос” (Автомагистрала А2 – б. р.). След пускането му в експлоатация, ще се съкрати пътуването във времетраене и километров пробег на туристите към курортите в южната съседка.

Припомняме, че от 23-те км от българската граница до „Егнатия Одос” са готови 17, а Гърция стартира преди две години тръжна процедура за изграждането на останалите 6 км.
След полагането на последния слой асфалт на 6-километровата отсечка, реално Гърция ще финализира ангажиментите си по изграждането на транспортен коридор №9 (Егея-Дунав).
В момента международният път свършва край село Тихиро, след което автомобилите тръгват по тесен участък и за да излязат на магистралата, минават по околовръстното шосе на Комотини. Голяма част от пътуващите за Фанари и другите плажове в региона пък минават през центъра на Комотини.
Новите 6 км са предпоставка за пускането на тежкотоварни камиони и автобуси през ГКПП „Маказа-Нимфея”, но гърците настояват това да стане след като на пункта бъде изграден кантар.
Егнатия Одос (на гръцки: Εγνατία Οδός – Егнатия Одос), код: А2, е част от Европейски път Е90. Егнатия Одос е гръцкият превод на латинското Виа Егнация – името на древния римски път на Балканите, свързващ Бизантион с Драч. Свързва пристанищния град Игуменица на Йонийско море с гръцко-турската граница по Марица (отсреща е гр. Ипсала, вилает Одрин) при село Кипи. Дължината ѝ е 670 км. Строителството започва през 1994 година и приключва през 2009 г.  Цялата дължина на магистралата включва 76 тунела с обща дължина 99 километра и 1 650 моста.
24rodopi.com
На снимките: Временният път е изпитание за много водачи на МПС, по международния път не се виждат коли

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *