Защо румънците се движат в колони и не спират? Страх ги е да не бъдат… обрани и измамени в Кърджалийско!… А днес пак имаше верижна катастрофа на пътя за Маказа

Румънците преминават „транзит” през Кърджали, спирайки единствено на бензиностанция OMV, защото ги е страх за… сигурността им. Опасенията им са да не бъдат обрани или измамени в България. Това е било обсъждано и на срещата между консула на северната ни съседка и областния управител Илия Илиев, научи 24rodopi.com. Поради същата причина пътуващите към „Маказа” граждани на Румъния избират да се придвижват в колони, именно за да се чувстват сигурни при евентуален инцидент.
„Зареждаме само на ОМV, защото не знаем какво е качеството на горивата в другите бензиностанции. Не, че в тази гаранцията е на 100 процента, но ви казваме, това, което правят всички румънци. Не спираме на други места за кафе, обяд, вечеря или за някакви покупки, защото сме предупредени да внимаваме в България. Проблемът може би е наш, но най-вече ваш. За в бъдеще сигурно ще е друго и ще оставаме дори да нощуваме в Кърджали”, коментираха пред 24rodopi.com румънци, които бяха спрели на OMV на Ардинския мост.
Припомняме, че при тежка катастрофа в района на Пчеларово загинаха двама румънски граждани, а 4-годишно детенце бе ранено. Тежкото произшествие накара в Кърджали да пристигне лично генералният консул на Румъния Оливер-Мариус Дилоф, който благодари на властите за подкрепата, оказана на близките на румънското семейство.
По време на срещата областният управител и дипломатът обсъдиха възможности за облекчаване на трафика към Маказа, който се натоварва прекомерно през летния сезон и от транзитно преминаващите румънски туристи. Коментираха мерките за контрол на движението и повишаване сигурността по пътищата, необходимостта от уширение на ГКПП „Маказа” и изграждането на околовръстен път. И двамата бяха категорични, че Източните Родопи трябва да се популяризират като туристическа дестинация сред румънците, като се провокира интереса им към уникалната местна природа и културно-историческо наследство. По този начин Кърджали би се превърнал в желана спирка при пътуванията им на юг, а това би имало значим ефект и за местната икономика, и по отношение безопасността на движението. Консулът, който пребивава в България над 20 г., се ангажира да информира повече свои сънародници за прелестите на региона и да привлече интереса им. Илиев и Дилоф се договориха да инициират съвместен българо-румънски форум, в който да вземат участие министрите на туризма, хотелиери, турооператори, туристически асоциации и други заинтересовани страни от двете съседни държави.
Междувременно днес пак имаше ПТП на пътя за Маказа. Верижната катастрофа в района на Седлари стана към 11.00 часа. Три леки коли са със щети.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap