Златната лира на Орфей бе спечелена от танцьори от Крумовград

Учениците от фолклорен танцов състав „Пъстра Китка“ от Средно училище “Васил Левски“ – Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева

представиха достойно училището и града с участието си в Международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти“, който се проведе на 3 и 4 февруари 2023г. в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр.Пловдив.

Международният конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти“ – Пловдив е един от многобройните състезателни форуми за изпълнители в сферата на фолклора, класическото музициране и приложните изкуства.

На седемте сцени, които форумът предоставя на участниците се явиха над 5000 изпълнители от България и чужбина. Журито на „Орфееви таланти“ се състои от над 24 утвърдени специалисти от Висши учебни заведения в страната и по света.

Танцьорите от фолклорна танцова група „Пъстра китка“ заслужено спечелиха най-високия приз „Златна лира на Орфей“ с емоционалното изпълнение на традиционни хора от Тракийска фолклорна област. Те заслужиха и високата оценка на журито за съхранение на българските традиционни народни изкуства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *