„Зомби“ хотели и пусти плажове в Мароня и Фанари

Гръцките хотелиери са отчаяни тази година след двойния удар от Коронавируса и затварянето на Маказа-Нимфея

Това е тъжно признание, „сега всички са приели, че лятото е загубено и сезонът няма да може да се спаси дори през август“, по думите на вицепрезидентът на Асоциацията на хотелиерите в Тракия Йоргос Хрисохоидис, който се позовава на състоянието главно на сезонните хотели на крайбрежната зона Родопи.

Всъщност сезонните хотели на Родопи трябваше да се сблъскат – както всички сезонни хотели в цялата страна – с отрицателния климат в туризма, поради коронавируса. Особено в началото на туристическия сезон, което се случи тази година през втората половина на юни (поне през юни) в Родопи, имаше някои надежди, че лятото няма да се окаже абсолютно катастрофално.

Фактите обаче рушат всяка „мечта“ на хотелиерите от Родопи, тъй като от 1 юли 2020 г. влизането на туристи от граничния пункт Маказа-Нимфая е забранено. Оттогава до ден днешен – въпреки слуховете, които циркулират – нямат нищо „осезаемо“, което да показва, че има на какво да разчитат за това, което предстои през август.

При най-положителния сценарий, през август влизането на туристи ще бъде разрешено – контролирано и с изискване на отрицателен тест за коронавирус. Този сценарий обаче засега остава хипотетичен и дори да бъде реализиран накрая, пораженията вече са нанесени.

„Има голям проблем в сезонните хотели, независимо дали говорим за Мароня или Фанари. Заетостта е много ниска“, коментира Йоргос Хризохоидис, като описва в широк план заетостта на сезонните хотели от 5 до 10%, което разбира се, е катастрофално по размери, тъй като целта беше поне 80% заетост.

Всъщност, Хризохоидис стига дотам, че оценява, че „хотелите няма смисъл да бъдат отворени в момента“, защото „говорим за хотели „зомбита“, както ги характеризира, отбелязвайки, че „по същество живеем … с надежда“. За най-новата история до този момент той записва: „Сезонните хотели се отвориха в края на юни и някои резервации бяха плахо стартирани. Изглежда, че имаше някаква надежда, че някакси годината ще се „въже“, но когато границите са затворени, се установи, че заетоста падна до 5-10%“.

Всъщност през последните седмици един по един хотели и стаи под наем в Мароня, Фанари и по-широкия район се сриват надолу или просто отварят, само ако имат резервация.

Като се има предвид, че приходите са почти нулеви, докато разходите непрекъснато текат, вицепрезидентът на Асоциацията на собствениците на хотели в Тракия отбелязва: „Няма доходи – това са много трудни ситуации.“

Собствениците на сезонни хотели – освен изгубените през това лято – вече са започнали да мислят какво ще им донесе бъдещето, ако не се намери решение с коронавируса през 2021 година.

Не само това, но и няколко сватби и кръщения също бяха отменени, а и посетителите, които Комотини има от Турция поради празника Курбан Байрам са минимални.

Епидемиологичните данни засягат ежедневието и туризма, в резултат на което средната заетост не надвишава 25 – 30% в цялата страна, с някои изключения главно в малките острови, според президента на федерацията на хотелиерите Григорис Тасиос, който говори пред OPEN TV.

„Около половината от хотелите са отворени, но поради фобийния климат, който обхвана гръцкия гражданин, не се очаква фонда да бъде попълнен преди юли 2021 г., така че имаме нужда от мерки от септември, за да имаме по-добра подготовка и да можем да издържим дотогава“, отбеляза той и добави, че хотелиерите са продължили с офертите в петдневните пакети за вътрешен туризъм с 20% отстъпка от цените, докато за чужденците те стигат до 50% от цените при отрицателен тест за Covid-19.

Хронос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap