Издирват ловци и семействата им от Черничево и Тинтява, яли месо от болни диви прасета

Заразата от трихинелоза е установена в лицензирана лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните в Хасково

Ловци от дружините в Черничево и Тинтява и  членове на техните семейства са яли месо от диви прасета, заразени с трихинелоза. Двете дружини са отстреляли по едно прасе на 29 и 30 декември. При изследване на проби от тях в лицензирана лаборатория в Хасково към Българската агенция по безопасност на храните  е установено, че четирите прасета са заразени с трихинелоза. Всички ловци   не са изчакали резултатите от пробите. Почерпили с мръвки от болни прасета, както своите семейства, така и роднини, близки и приятели. Не се знае колко души точно са консумирали от заразеното месо.

Издирването им продължава. Говори се, че едно петчленно семейство от Черничево, което се оплаквало, че от една седмица не се чувства добре, е потърсило медицинска помощ в Пловдив.

На 29 и 30 декември и на 1 януари в Ловно-рибарското сдружение в Крумовград са били отстреляни общо осем прасета – по две в дружините Черничево и Тинтява, две в дружина Горна Кула и по едно в Странджево и Студен кладенец. Освен прасетата на Черничево и Тинтява заразени с трихинелоза се оказали и тези на Странджево и Студен кладенец, но ловците там не си позволили да ядат месо от тях преди да излязат резултатите от пробите.

От Ловно-рибарското сдружение в Крумовград са предоставили на Регионалната здравна инспекция в Кърджали извадки от разрешителните за групов лов на дива свиня, издадени на дружините в Черничево и Тинтява за дните, когато са отстреляни заразените прасета. В тях може да се види кои ловци са били на лов и по-лесно да се установи кои са яли заразено месо.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашни и диви животни – дива и домашна свиня, котки, кучета, лисици, чакали, мечки, порове, борсуци, плъхове, мишки и други. Животните се заразяват като ядат месо от болни от трихинелоза животни, а хората – от месо на заразени с трихинели, най-често домашни и диви прасета или от месни продукти, недобре топлинно обработени. Заболяването при човека започва с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, при движение на очите, дъвчене, дишане и ходене. Понякога започва с повръщане, разстройство и болки в корема. Заболяването протича тежко, понякога смъртоносно.

Валери НЕДЯЛКОВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *