Изложба в СУ „Васил Левски“ в Крумовград за 30 години от падането на Берлинската стена

Инициативата е на фондациите “Остров Белене”, “Истина и памет” и културен център “Евгени Босилков-Белене”

Във връзка с отбелязването на 30 години от падането на Берлинската стена, на 28 ноември в СУ „Васил Левски“ в Крумовград, ще бъде показана първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене“. Посветена е на жертвите на най-големия лагер за политически затворници на тоталитарния режим в България. Изложбата е инициатива на фондациите „Остров Белене“, „Истина и памет“ и културен център „Евгени Босилков-Белене“. Официалното откриване ще бъде в 14:00 часа от журналиста Христо Христов.

Изложбата е съставена от 20 пана показващи хронологично живота в концлагера чрез свидетелства на оцелели лагеристи. Експозицията показва как е създаден концлагерът на остров „Персин“. Бившите затворници на режима разказват за робския труд, на които са били подложени, побоищата и карцера, в които са изтърпявали наказанията, бита и условията на живот, дажбите и глада в лагера. На съседния остров „Щурчето“ пък е функционирал женски лагер. Изложбата показва различни слоеве на българското общество, въдворявани в „Белене“, дипломати, политици, функционери на БКП, представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г.

Целта на пътуващата изложба е да запознае обществеността в България със събития станали по време на тоталитаризма в най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим, за да бъдат извадени от забрава. Акцентът е върху съдбите на жертвите и техните спомени. За първи път от тази учебна година информация за този исторически период е в учебниците за 10 клас по история и цивилизация. Изложбата ще остане в Крумовград до 8 декември 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link