Изселниците популяризират традицията на мартениците в Турция

Тези дни в Истанбул, Одрин и на други места в Турция, където живеят компактно изселници от България, може да видите немалко хора, които са се украсили с традиционните червено-бели български амулети, с които всяка година на 1 март се посреща Баба Марта. Разменят си поздравления и пожелания за здраве и берекет.

В Турция битува версията, че обичаят за закичване с мартеници води началото си от траките, които са обитавали областта между България, Гърция и Турция.

Обичаят Баба Марта се счита за символ на настъпването на пролеттта, когато природата – небето, земята и водата – е събужда за нов живот. Турска поговорка гласи “Март идва като лъв, но си отива като агънце”.

Думата мартеница на турски се произнася трудно. Понеже в турския език не съществува българската буква “ц”, най-вече им казват мартенички. Обикновено не ги закачат на ревера, а ги носят на китката под формата на гривни. Гривните са със сини мъниста, за които се счита, че пазят от уроки и носят късмет. Или с парички, за да им донесат богатство и благополучие.

Обичаят Баба Марта е разпространен в средите на изселниците. Може да се каже дори, че е от най-популярните обичаи, който е пренесен непроменен главно от масово изселилите се български турци през 80-те години, пази се и се предава на по-младите поколения въпреки преживяните насилия и несгоди от асимилаторската политика на бившия режим.

Хората от изселническите дружества са тези, които поддържат традицията за Баба Марта. Тези дни една от стаите на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци Балканлълар в района Картал на азиатския бряг на Истанбул е превърната в ателие, където жени от дружеството изработват мартенички.

Балканлълар е най-голямата и най-стара изселническа структура на азиатския бряг на Истанбул, в която членуват над 1000 изселници от няколко поколения.

“В навечерието на всяка Баба Марта ние сами си изработваме мартеничките. Материалите осигурява ръководството на дружеството, а работата е от нас. Много сме доволни, събираме се като на седянка, правим оригинални модели, съревноваваме се коя от нас е направила по-оригинална. Защото и при мартениците има мода. С нашите мартенички се закичваме и за празника на жените 8 март, празнуването на който също е много хубава традиция при нас”, каза Бехра Вагас от дружеството и добави, че запознават децата и младите с този обичай.

Побратимените с дружествата български селища също изпращат значителни количества мартенички като подарък на своите побратими и им гостуват за 8 март.

Туроператори разказват, че туристите, които посещават тези дни България, проявяват много голям интерес към мартеничките, които се продават. Разказваме им за традицията на Баба Марта, водим групите на местата, където се продават мартеници и те си купуват за себе си, за близките си и за спомен от България, разказва екскурзовод на турски туристи в България.

Обичая Баба Марта отбелязват и учениците от българското неделно училище “Св.св.Кирил и Методий” в Истанбул. По инициатива на читалище “Тракия 2008” в Хасково над 300 броя мартеници са изпратени на децата от българското неделно училище в мегаполиса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link