Икономист: Крумовград показва как заплатите ни могат да станат европейски!

„Начинът да се увеличат доходите е да се позволи на предприемачи, които спазвайки всякакви закони, да инвестират, да създават работни места, да търсят по-висока добавена стойност“, заяви в сутрешния блок на телевизия България Он еър икономистът Владимир Каролев. Той даде за пример Крумовград, където средната работна заплата за по-малко от две години се удвоила. Наемите на жилища се утроили заради новите работни места, открити от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“. В града имало нови магазини, хотели и други обекти.

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

“Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм”, категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите. “Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите”, подчерта той.

“От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда”, отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *