Илия Илиев към авренци: Поздравявам ви, че ревностно защитавате традициите и браните историческата правда

Областният управител Илия Илиев бе гост на Националния женски тракийски събор-поклонение и празник на крумовградското село Аврен, в който взеха участие стотици жители на региона и потомци на тракийски бежанци от всички краища на България. „Поздравявам ви, че ревностно защитавате традициите и браните историческата правда. Славно е миналото на тракийци, жилави са техните корени, а делата им са пример за родолюбие, стоицизъм и човешко достойнство. Пожелавам ви здраве, разбирателство и все така да почитате уроците на историята и подвига на предците си“, обърна се Илиев към домакините и гостите на събора.
Поклонението в Аврен се организира в чест на зверски избитите от башибозука в околностите на селото 42 жени и деца, бегълци от с. Манастир в съседна Гърция, през 1913 г., припомнят от пресцентър на Областна администрация.
Пред паметника, издигнат в тяхна памет, отец Александър отслужи заупокойна молитва, а присъстващите поднесоха венци и цветя. Местните хора и самодейците, които изнесоха богата фолклорна програма бяха поздравени от кметицата на селото Милена Алекова, кмета на община Крумовград Себихан Мехмед, почетният председател на Националния женски тракийски съюз Петра Мечева, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и др. Състави от региона показаха пъстротата на родопската песен, танц и носия.
Сред гостите бе и началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев, а от името на народния представител Цвета Караянчева бяха поднесени венец и поздравителен адрес, в който тя пожелава на тракийци да са здрави, горди с миналото си и предани на традициите и да тачат самобитното народно изкуство, „дето нито огън го гори, нито ятаган го сеч“.
След събора областният управител Илиев направи оглед на пътя за Гърция, изграден с европейски средства.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *