Истанбул и Анкара под пълна карантина за 48 часа

Министерството на вътрешните работи на Турция наложи в петък в полунощ 48 часова забрана за излизане от домовете в 31 области. Това се отнася и за Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия и други, за да ограничат разпространението на коронавируса.

Въпросните области вече бяха поставени под частична карантина на 3 април, когато пътуванията бяха силно ограничени и подлежаха на специално одобрение, с изключение на доставките на стоки.
Тази мярка е вследствие на продължаващия голям прираст на случаите на Covid-19 в страната. В петък вечерта здравния министър Фахреттин Коджа отчете 4747 нови вирусоносители, като общият брой на случаите достигна 47 029, включително 1006 смъртни случая от началото на епидемията.

Топлото време в почти две трети от страната предизвика опасения, че хората могат да пренебрегнат призивите за социална изолация.

Обявената забрана ще важи за  около 64 милиона души или 78% от цялото население на Турция. Всички тези хора ще прекарат уикенда в домовете си. Пекарните, всички производители на здравни продукти, публични и частни болници, аптеки, домове за възрастни хора и приюти, центрове за спешни повиквания, определени бензиностанции и ветеринарни клиники (по една на всеки 50 000 население), енергийни компании, компании за доставка на товари и товари и приюти за животни ще останат функциониращи.

Градският транспорт също няма да работи през уикенда.
Тези, които не се съобразят с полицията, ще бъдат глобени или задържани.
Веднага след обявяването на забраната, много хора се втурнаха към фурните, банкоматите и магазините, където се образуваха опашки, на много места пренебрегвайки правилата за социално дистанциране.

Във видеоконферентна връзка с полицейски началници на 81 провинции министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу каза, че министерството разглежда този уикенд като критичен в борбата с коронавируса. „Целият наш персонал трябва да оказва натиск върху всички, да спазват забраната, като това трябва да бъде в границите на любезното съдействие“ каза Сойлу.

След новината, че хората се втурнаха към хранителните магазини, Сойлу призова за спокойствие и настоя, че няма място за паника, напомняйки, че полицейският час ще приключи в неделя полунощ.
Досега Турция избягваше пълно блокиране на движението на хората, но нареди на всеки над 65-годишна възраст или под 20-годишна възраст да остане у дома. Въпреки че училищата и фирмите като кафенета и фризьори бяха закрити, много предприятия и офиси остават отворени и работниците продължават да работят.

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в.Марица 
Снимки: Михаел ГУШЕВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link