Как Ердоган мъсти на жената, отнела му Истанбул

Популярната социалдемократка Джанан Кафтанджъоглу, изковала победата на съпартиеца си Екрем Имамоглу в кметските избори в най-големия турски град, беше осъдена на близо 10 г. затвор

Популярната социалдемократка Джанан Кафтанджъоглу, изковала победата на съпартиеца си Екрем Имамоглу в кметските избори в най-големия турски град, беше осъдена на близо 10 г. затвор по пет различни обвинения. „Нито ще ни запушат устите, нищо ще ни откажат от свободата,” заяви тя след присъдата.

Турският президент Реджеп Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието претърпя унизителни загуби на проведените два пъти тази година кметски избори в Истанбул, е смятан за поръчител на присъдата от почти 10 години затвор, издадена на 6 септември от истанбулски съд срещу популярната опозиционерка Джанан Кафтанджъоглу. Тя оглавява истанбулската организация на социалдемократическата Републиканска народна партия (СНР). И се превърна в архитектката на победата, на два пъти удържана от кандидата на същата партия за кмет на най-големия турски град Екрем Имамоглу. Сред турската опозиция няма съмнение, че осъждането на Кафтанджъоглу сега е отмъщение на Ердоган срещу нея за ролята ѝ в изтръгването на Истанбул от контрола му, както и въобще за цялостната ѝ политическа дейност. Самото дело е заведено от адвокатите на Ердоган като основното обвинение е, че Кафтанджъоглу е нанасяла обиди на президента.

„Нито ще ни запушат устите, нищо ще ни откажат от свободата”, заяви след оповестяването на присъдата социалдемократката, която по време на целия процес беше постоянно заобиколена от свои съпартийци от СНР и други симпатизанти. Редом с нея бе и лично кметът Имамоглу. Предстои присъдата да се обжалва и в Апелативния съд, така че Кафтанджъоглу засега остава на свобода.

9-те години и 8 месеца, на които е осъдена, се събират по отправени общо пет обвинения. Дават ѝ 20 месеца за „унижение” на държавата, 18 месеца за „обида на държавен служител”, 28 месеца за „обида на президента”, 32 месеца за „подбуждане на народа към омраза”, 18 месеца за „терористична пропаганда”. Поводите за обвиненията са коментари на Кафтанджъоглу в Туитър относно събития в страната. Като „терористична пропаганда” например е определено цитиране от нейна страна на изказване на член на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Онова, което Ердоган не може да прости на Кафтанджъоглу е, че тя стана инициатор СНР да се отвори към активно сътрудничество с лявата и прокюрдска Демократична партия на народите (HDP) на Селяхатин Демирташ. Именно тази координация между двете сили стана и основата, върху която се изгради победата на Имамоглу в Истанбул.

Спрямо Демирташ също е задействана съдебната машина. Той е в затвора от ноември 2016 г. и срещу него се повдигнати многобройни обвинения, включително за същата „терористична пропаганда”. Заплашват го до 142 г. затвор.

Многозначителен факт е, че съдията Акин Гюрлек, председателстващ съдебния състав, осъдил сега Джанан Кафтанджъоглу, е оглавявал и състава, произнесъл една от присъдите срещу Демирташ, както и срещу друг депутат от HDP.

Обръщайки се към съдиите по време на своя процес, Кафтанджъоглу им прочете стихове на големия турски поет комунист Назъм Хикмет (1902-1963 г.), чрез които всъщност ги определи като „просто слуги”. „Присъдата ви не е писана в този съд, а в залите на президентския дворец. Ще продължим да се борим срещу онези, които се опитват да ръководят политиката с мафиотски методи,” заяви Канан Кафтанджъоглу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link