Как почиваха родопчани? 100 лева за тур в планината, 1500 за родното море или „споделено и евтино” в Гърция

Николай Михайлов

Лятото е към края си, но голяма част от хората използваха максимално прекрасното време, за да отмарят на планина или на море. Пълноценно си използваха уикендите и тези, които нямаха възможност да си вземат отпуска. Съдейки по Фейсбук родопчани масово почиваха по гръцките плажове. Хората използваха социалната мрежа, за да постват снимки къде се намират и как си прекарват. Рекламираха си успешно банските костюми, шапките, летните тоалети и се тагваха от заведения, където похапваха морски специалитети. За нашенците почивката на Бяло море излиза много по-достъпно удоволствие от тази по родните плажове. Родопчани са най-масовите туристи по плажовете между Керамоти и Александруполис, остров Тасос и курортните села като Авдира, Миродато…
Най-близките плажове за кърджалийци в Гръцко са във Фанари и Мароня.

Всеки уикенд нашенци отскачат “Родопското море”, а вечерта да се прибират по родните места.
„Жал ми е да го кажа, но нашето Черноморие заприлича на клоака. На места бетонът е в морето, искат 20 лв. за чадър и два пластмасови ръбещи шезлонга, а в повечето случаи получаваш отвратителна храна и алкохол, с две думи – пълен батак”, споделя разочарованието от нашето море 27-годишният Стамен. Като млад човек споделя, че и там има дискотеки,  хубави мацки и алкохол. Далеч по-добре, според него, е обаче да звучи сиртаки и Василис Карас вместо чалга.
Освен с невероятна чистота, плажовете на съседите са по-привлекателни и с ниските си цени, споделят нашенци. Независимо от кризата, ползването на шезлонг и чадър за деня е безплатно, като единственото условие е някой от компанията да направи поръчка на бара, стопанисващ плажа. Най-евтино е кафето- 2,50 евро,  фрапето, което е най-предпочитано в жегите, струва 3 евро, бирите вървят на цени от 4 до 6 евро за 330 мл. Безалкохолните напитки и студените чайове струват 3.50 евро. Задължително получавате и бонус – студена минерална вода към кафетои фрапето и чипс за бирата, коментират хората. В около 90% от плажовете нашенци могат  да си внесат  храна и напитки. Там, където това е забранено, са поставени  табели. Българите се възползват отлично от тази свобода и често си правят солиден  обяд с лютеница, домати и сирене, кюфтета и кебапчета.  Тези, които искат да похапнат гръцка кухня трябва да приготвят около 10-15 евро. На традиционно заведение на плажа за тези пари  ще може да опитате гръцка салата, полята обилно със зехтин, супа от риба, порция риба или рибни деликатеси. Бонус от  собствениците на заведения е водата, царевичен хляб и десерт.
Цените на нощувките около Керамоти и Миродато са също атрактивни. Само на метри от плажа апартамент за петима с климатик и кухненски бокс с цялото оборудване се предлага срещу 15 евро на човек за ден.
1500 лева за седмица в Несебър
Пред предимствата на Бяло море, за родопчани почивката по родното Черноморие остава на заден план. А и няма как с цени на шезлонга от 10 лв. и нощувки от  120 лв. нашите условия да са привлекателни. Каквото и да е в гръцките заведения клиентът е номер 1, а в черноморските броиш за един обяд 40 лв. и на всичкото отгоре, персоналът „до обяд се сърди на себе си, а следобед на другите”, коментират хората. Все пак доста смолянчани изкараха лятната си ваканция и по нашето Черноморие. Предпочитани дестинации бяха Созопол, Царево, Несебър, Китен и по-малко Слънчев бряг и Варна. Доста ползваха преференции и се сдобиха с карти по почивни бази, които са към НОИ или пък към местата, където работят. Масово хората почиваха от пет до 7 дни, толкова позволяват финансите
„Около 1500 лв. ни струваше почивката за седмица в Несебър – квартира, пътни, храна и разни глезотии, които човек си позволява веднъж в годината”, казва Минка. Тя, съпругът й и двете им деца са спестявали почти цяла година пари, за да отидат на море и не съжаляват. Даниела от Смолян за 300 лв. със съпруга си е почивала в Хисаря. „Хем здравословно, хем евтино. С карта от НОИ ни излиза изгодно и всяка година за десет дни посещаваме Хисаря, на море няма как да отидем”, споделя 50-годишната жена.
100 лева за 100 км тур из хижи в планината
Има и такива, които избраха лятната си ваканция за почивка в планината. Велина заедно с голяма компания за седмица са избрали да направят тур от 100 км по Стара планина. „Невероятно беше, прекрасна планина, нямаше обхват мобилния телефон и се сляхме с дивата природа”, разказва 32-годишната жена. 100 лв. на човек е излезнало това невероятно удоволствие. В цената се включва планински водач, нощувки и храна по хижите по време на тура. Сега компанията обмисля да направи подобен горски сървайвър и на Пирин.
След отварянето на граничните пунктове при Златоград и Маказа, Гърция стана все по-привлекателна дестинация за родопчанина. Разбира се всеки си прави избор, който най-вече зависи от финансовите му възможности. А и много родопчани не могат да си позволят дори и за един ден да отидат до Бяло море, а да не говорим за Черно море. Лятната, както и зимната почивка се оказва отдавна лукс, който не всеки може да си позволи.
Сега, след летните емоции, идва ред на зимнините и подготовката на децата за училище.
24rodopi.com
На снимките:

Някои родопчани избраха планината за отдих, други родното Черноморие, болшинството обаче се втурнаха към Гърция

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *