Караянчева пред 24rodopi.com: Обходният път на Кърджали ще бъде изграден на етапи

„Техническият проект на Обходния път на Кърджали е готов. 200 милиона лева са необходими за изграждането му, което ще стане на етапи. Това заяви пред 24rodopi.com народният представител Цвета Караянчева.
Както вече писахме, предстои изграждането на 14 км пътища, като най-сложното съоръжение ще бъде 900-метров мост, който ще минава над язовир „Студен кладенец”.
Изграждане на обходен път на Кърджали, реализиране на проекта за индустриална зона с инфраструктура, модернизиране на болници, привличане на инвестиции и откриване на нови работни места, рехабилитация на спортни съоръжения, социализация на археологически и природни обекти и превръщането им в туристически атракции. Това са част от основните акценти в Стратегията за развитие на регион Кърджали за периода 2014-2020.
Надеждите на хората от Източните Родопи са свързани най-вече с привличане на нови инвестиции и разкриването на нови работни места. Те вярват, че развитието на местната икономика и повишаване доходите на населението ще спре миграцията и обезлюдяването на планината, пише „Стандарт”.
Общинските кметове и областната управа отчитат възможностите, които дава международното трасе към Беломорието. Значението на ГКПП Маказа расте, защото трансграничният път поема автомобилния поток от Северна Европа към пристанищата в Александруполис и Кавала на Бяло море. Все още през Маказа не минават тежки камиони и автобуси, но когато тръгнат, се очаква по-голямо съживяване на икономиката в района, което ще даде тласък и за привличане на инвестиции, посочват от всекидневника.
Сега приоритет за местните управляващи е изграждането на околовръстния път на Кърджали, защото областният град не е подготвен да поеме интензивното движение на тежки камиони. Идейният проект вече е готов, очаква се да бъде приет и техническият, за да може строителството да стартира. Така от Кърджали до Бяло море ще се стигна за час по първокласни пътища.
С изграждането на обходния път ще се решат важни проблеми, свързани с отклоняване трафика на моторни превозни средства от Кърджали, повишаване скоростта на транзитното движение, намаляване времето на връзка, както и безопасността и сигурността на гражданите.
Обходният път е част от общоевропейски транспортен коридор №9
 Областният управител Илия Илиев обяви, че в скоро време проектът ще бъде обсъден на Експертен съвет и ако няма забележки, до края на годината ще стартират отчуждителните процедури по 14 км трасе.
Липсата на обходен път натоварва движението в Кърджали по бул. „Беломорски”, който е част от републиканския път I-5 и поема целия автотрафик към и от Гърция през Маказа. Със средства от Агенция „Пътна инфраструктура” започва изграждането на 14 изкуствени неравности и обновяването на маркировката по възловия булевард. Сумата за този проект е 83 000 лева и до няколко дни дейностите трябва да стартират.
Нужно е също видеонаблюдение на няколко възлови места в града. Офертата за видеокамерите предвижда монтаж на сканиращи устройства и такива за панорамно заснемане с необходимия аналитичен софтуер на обща стойност над 80 хил.лв., обясняват от Община Кърджали.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap