Клуб „Историкон“ се готви да почете 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски

Един проект в час по история, посветен на патронния празник на СУ „Васил Левски“ – Крумовград, прераства в периодично издание, което се изготвя и разпространява от ученици, които работят с огромен ентусиазъм, за да подготвят всеки брой.

В началото на февруари 2022 г. ученичката от XIе клас Александра Шенева изготвя диплянка, посветена на Васил Левски. Диплянката е разпечатана на хартиен носител и разпространена сред жителите и гостите на град Крумовград.

Материалът се възприема с интерес от хората в града. Това мотивира Александра и нейните съученици да изготвят още материали. Следва втори материал, посветен на Освобождението на България, а след това и идеята за създавана на периодично издание – исторически бюлетин.

С издаването на бюлетина се заема екипът на клуб „Историкон“, в който членуват Александра и нейните съученици. Александра Шенева става главен редактор на бюлетина, а нейните съученици се заемат с изготвянето на материалите. В работата започват да се включват ученици от различни паралелки, които участват със свои материали. Въпросът с обезпечаването на разпечатването е решен с помощта на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, които отпечатват бюлетина безвъзмездно.

От началото на учебната 2022/2023 г. основната дейност по издаването на бюлетина се поема от осмокласниците, от профил „Обществени науки“, а Александра Шенева, която завършва тази година, отстъпва мястото на главен редактор и отговорник – дизайн и техническо оформление на Елена Петрова от VIIIв клас. Елена се включва в екипа, който работи по изданията още в VII клас, като е изключително активна и приема предизвикателството да отговаря за оформлението на бюлетина, задача, която е трудна и отговорна. Новата визия на февруарския брой, показва, че визията на бюлетина е поверена на точния човек.

Новият брой на бюлетина, който е посветен на Васил Левски, ще излезе на хартиен носител в средата на февруари. Елена и нейните съученици от VIIIв клас имат още по-отговорна задача, защото изданията, които ще изготвят, ще достига и до учениците от Българско неделно училище Тарагона-Реус в Испания. Възпитаниците от неделното училище ще изпращат материали, които от своя страна ще бъдат публикувани в бюлетина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *