Кметът на Крумовград: Гордеем се, че живеем в разбирателство

На 6 октомври Крумовград отбелязва своя празник. Ето поздравът на кмета Себихан Мехмед към жителите на града

Уважаеми съграждани,

За мен е чест и удоволствие да поздравя всички жители и гости на Крумовград с празника на нашата община – 6 октомври, ден на традициите,  на есенния панаир „Сеид баба“.

Посрещаме днешния ден с почит към миналото  на Крумовград, с вяра в бъдещето и с надежди – да  пребъде като град, съхранил своите традиции, обичан и почитан от хората, които живеят тук.

 

Вековна е традицията за провеждане на панаира „Сеид баба”.  Нямаме точна информация кой е бил Сеид баба – местен големец или военачалник, но знаем, че след смъртта му е почитан като светец.

Легендите разказват, че бил много силен. Винаги се притичвал на помощ там, където е имало нужда от него. И приживе, и след смъртта си той вършил чудеса, затова при гроба му се събирали  много  страдащи хора с надежда за изцеление.

И понеже пред страданието и надеждата всички са равни, и християни, и мюсюлмани  почитат  светеца  и правят събор,  който с разрастването на града променя мястото си на провеждане.

Разказват, че  почитта към Сеид баба  била толкова силна, че нарекли Крумовградския панаир на негово име и го провеждали в непосредствена близост до тюрбето му в с. Полковник Желязово – на голямата  поляна пред гробището.

Днес от висотата на годините всеки си спомня случки и събития за своя град, но най-важното за мен като кмет на община Крумовград са неговите хора.

Крумовград винаги се е гордял, гордее се и днес, че в него живеят в добросъседство, трудолюбие и разбирателство хора с различна етническа и културна  принадлежност, споделят радости и скърби, и в делник, и в празник.

Отправям своята благодарност към всички, които с делата си градят  настоящето и бъдещето на града ни и на общината ни.

В днешния празничен ден искам да ви пожелая да бъдете здрави, личният и професионалният ви живот да са изпълнени с човешко удовлетворение, с топлина в семейството, със спокойствие и увереност на работните ви места.

Нека децата ни живеят тук свободно, мирно, безгрижно и щастливо, нека заедно да се борим за успеха и развитието на нашия град, на нашата община.

Заедно можем да постигнем всичко това. Заедно можем да превърнем мечтите и надеждите за Крумовград в реалност.

За втора поредна година празникът е белязан със знака на пандемията COVID-19, което налага спазването на редица ограничения и в делник, и в празник.

Поради тази причина отменяме традиционния есенен панаир и отбелязваме празника без концерти и големи тържества.

За втора поредна година обявихме фотоконкурс, надсловът на който е стих от популярното стихотворение на покойния наш съгражданин – общественик д-р Христо Пашалиев:  „Крумовград, моя болка и радост“.

Чрез конкурса дадохме възможност на жителите на общината на възраст над 13 години да покажат снимки от миналото на Крумовград и общината, както и актуални фотографии, на които са запечатали красотата на родния край и живота на хората.

Предоставените снимки сме подредили във фотоизложба, а най- добрите любители фотографи получават парични награди.

Още веднъж честит празник, крумовградчани!

Нека да има надежда, която да съпътства дните ни и очакване, което да бъде възнаградено!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *