Кой залага стрихнин в гората? Шест ловни кучета умират край Стражец, при аутопсия откриват лой с отрова

Георги Георгиев от ловна група Горно Юруци пред „Нов живот“: Съмняваме се в двама животновъди, виновниците да бъдат открити и наказани

Шест ловни кучета от ловна дружина Черничево са намерени в неделя отровени в района на ловище Стражец, Крумовградско. Четири от тях са на групата в Горно Юруци и две – на групата в Черничево, алармира до „Нов живот” разтревожен Георги Георгиев от ловната група в Горно Юруци.

Ловците веднага са подали сигнал на тел. 112, на място са дошли полицаи и от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/в Хасково.

От БДЗП са пристигнали със специално обучено куче, което разкрива отрови. Намерена е лой от крава близо до  кошарата на животновъд от селото, както и заровен вълк и две лисици, които вероятно са отровени.

Кучетата са били аутопсирани от крумовградския ветеринарен лекар д-р Дюлгеров. В тях е намерена говежда лой с отрова. Пратени са проби в Испания за установяване  вида на отровата, твърди Георги Георгиев.

Той припомни, че още на втората седмица след откриването на груповия лов на дива свиня през октомври в землището на крумовградското село Стражец са намерени умрели кучета и вълци. Веднага са сигнализирали природозащитните организации Зелени Балкани” и БДЗП.

На третата седмица са открити още умрели диви животни. Не ловувахме две седмици в района на Стражец и нямаше умрели кучета. Съмняваме се в двама животновъди от селото, че залагат отрова срещу вълци и така тровят и нашите кучета. Разбрахме, че единият е колил крава в четвъртък, вероятно той е заложил лой с отрова срещу вълци, която откриха с кучето експертите от БДЗП, казва Георги Георгиев.
Настояваме полицията да разкрие хората, които залагат отрова, прокуратурата да си свърши работата и виновниците да бъдат наказани.

Имаме съмнения, че един от животновъдите търгува с месо в Кърджали, който го превозва с личния си автомобил, а не със специализиран превоз, заявява Георги Георгиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *