Креватна фабрика в Русе произвеждала автобуси „Опел Блиц“

За нуждите на полиция и жандармерия на базата на шаси „Додж” пък пуснала серия автомобили с удължена базаАвтобус „Опел Блиц“ на площада в Крумовград през 1942 г. Снимка от архива на Мими Николова

Автобус „Опел Блиц“ е спрял на площада в Крумовград в далечната 1942 г. Снимката, която публикува 24rodopi.com е от архива на Мими Николова.

Автобусът е изработен през 1939 година в Русе. Ливреята (окраската) е дело на майсторите в Каросерийната работилница в града край Дунав. Всъщност става въпрос за… Креватната фабрика на братя Габровски”, която през периода 1939- 1940 г. произвежда за нуждите на „градските аутубусни служби” около 60 луксозни каросерии на базата на внесени шасита “Опел Блиц”.

Братя Габровски са родом от Ески Джумая ( дн. Търговище), но се преместват в Русе, тъй като тук виждат по- големи възможности за развитие.

След „Братя Габровски – първа българска фабрика за язми и манифактура на едро”, те основават и Креватна фабрика „Изкуство”, която произвежда железни кревати, детски колички и др. През 1928 г. пък купуват фалиралата фабрика за мебели „Карпати”. На тяхна база създават „Братя Габровски” – акционерно дружество за желязна индустрия и търговия.

Така през 1939 г. стават представители на „Опел” за България. В креватната фабрика „Изкуство” са произведени около 50-60 луксозни автобусни каросерии на базата на шаси „Опел”. За нуждите на полиция и жандармерия на базата на шаси „Додж” е произведена серия автомобили с удължена база.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *