Кърджали събра танцови състави от Черно море до Родопите

Кърджали отново бе домакин на превърналия се в ежегоден Фолклорен фестивал за любителски клубове по танци от областта и страната. Той бе открит с шествие на танцьорите по булевард „България“. Фестивалът бе организиран от Тракийско дружество „Димитър Маджаров”, Народно читалище „Тракия 2009”-Кърджали и танцовият им клуб „Хоротропци – ТРАКИЯ” с активното съдействие на Община Кърджали.

22-11-per2

Както провеждания всяка година Национален тракийски събор в града, така и този фестивал има за цел да съхрани и популяризира българския фолклор, като част от културното ни наследство, изпълнявайки една от основните цели, заложена и в Закона за народните читалища, свързана с възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание. Голямата част от участниците на фестивала бяха клубове от Родопите-Кърджали, Крумовград, Златоград, рудоземското село Борие, Бенковски, Кирково, клубове от Стара Загора, село Знаменосец, Поморие, Свети Влас, Карнобат.

22-11-per4

На фестивала бяха показани танци от почти всички фолклорни области на България. За отличното им представяне организаторите наградиха участниците с грамоти и статуетки с лика на златната монета –ПЕРПЕРА, сечена по времето на най-великия между владетелите на Второто българско царство – Иван Асен II. В края на фестивалната програма за публиката пя и родопската певица Величка Тодорова от Смолян.

22-11-per5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *