Маджарово гони по заплати София

Брутното месечно възнаграждение в малката община е 1 535 лв., а в столицата 1 553 лв

Най- малката община в Хасковска област- Маджарово, месечната заплата е най- висока и дори гони по размер брутното месечно възнаграждение в столицата. В Маджарово то е 1 535 лв., а в столицата 1 553 лв.

Данните са на Института за пазарна икономика, който създаде инициативата „265 истории за икономиката“ .  ИПИ не анализира причината за изненадващо високите заплати в родопската община с население едва от 2 026 души. Освен в администрацията, повечето хора работят в дърводобива, все повече са и местата за настаняване. Значителна част от населението е  пенсионери, като все повече са завръщащите се изселници от Турция. Вероятно причината е в малкото заети с високи заплати.

Изненадващо ниски се оказват заплатите в община Свиленград, където според ИПИ средната е 733 лв. Не е тайна, че високите възнаграждения в хазартните комплекси привличат хора от цялата страната.

 

В Хасково средното месечно брутно възнаграждение е 761 лв. В Димитровград очаквано е по- високо, там средно получават по 819 лв.

 

Най- ниски са възнагражденията в община Минерални бани- 506 лв., там повечето хора са заети в земеделието и туризма.  В Симеоновград и Харманли вземат средно по 613 и 618 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link