Мерве Хасан от СУ „Васил Левски“ в Крумовград получи национална диплома от МОН

Шестнадесет зрелостници от 13 училища получиха почетното отличие „Национална диплома“ на официална церемония в Министерството на образованието и науката днес.

То се връчва за отличен успех с пълни шестици по всички учебни предмети в дипломата за средно образование и на държавните зрелостни изпити, както и за победи на състезания в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта.

„Това събитие е всъщност празник на младостта, на интелекта, на образованието, на стремежа към развитие на умения и разбира се – на упоритост“, каза министърът на образованието и науката Галин Цоков по време на церемонията. Той поздрави както присъстващите зрелостници, така и техните учители и родители. „Без помощ, както вкъщи, така и в училище няма как да се случат тези отлични резултати“, посочи министърът.

Цоков пожела на завършилите дванадесетокласници да бъдат все така упорити и устремени към знанието хора, които не само осъществяват своите мечти, но и ще могат да допринесат за доброто бъдеще на България.

Петима са носителите на национална диплома в София-град. Това са Благо Гунев от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Габриела Лозанова от 91-а Немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“, Борис Петруняшев от Американския колеж, Елица Петрова от 164-а гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и Лора Трифонова от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“.

Освен отличен успех, Благо Гунев е спечелил и първо място на XIV национална олимпиада по история и цивилизации от 2021 г., а Габриела Лозанова – трето в регионалното състезание за юноши по математика, информатика, природни науки и техника „Младите изследват“ – Бон-Кьолн през 2022 г. Борис Петруняшев е сребърен медалист от Международния турнир по математика в Южна Корея (2016 г.), Елица Петрова е лауреат на националната олимпиада по испански език (2023 г.), а Лора Трифонова е носител на втора награда на Националния ученически конкурс за рисунка (2023 г.)

Мерве Хасан от СУ „Васил Левски“ е отличената зрелостничка от Крумовград. Тя е носител на грамота за участие в националното състезание по химия и опазване на околната среда „Тестови задачи за ученици в гимназиалните етапи“ (2022 г). Отличник от Ловеч е Пейчо Пейчевски от Професионална езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“. Той е лауреат на националната олимпиада по български език и литература (2023 г).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *